Slovenija
47 ogledov

Župan predlaga razrešitev ministrice

Bohinj Pac sport
Bohinski župan ministrici za okolje očita neizvajanje in neupoštevanje zakona o TNP.

Bohinjski župan Franc Kramar je vsem opozicijskim strankam poslal predlog interpelacije zoper ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen. Očita ji neizvajanje in neupoštevanje zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP) in nespoštovanje določil akta o ustanovitvi javnega zavoda TNP.

V predlogu interpelacije, ki ga je Kramar danes posredoval tudi javnosti, opozarja na hudo malomarnost pri izvajanju zakona o TNP, "ki s polovičarsko integracijo v praksi povzroča nedopustno škodo prebivalcem in gospodarstvu na območju lokalnih skupnosti v TNP".

Stroge omejitve brez nadomestil

Trenutno veljajo stroge omejitve gospodarjenja v parku, po katerih se mora ravnati lokalno prebivalstvo, ki pa za to ne prejme nadomestil v obliki spodbud in podpore, kot jih predvideva zakon.

Kramar ocenjuje, da je za to odgovorna ministrica, saj je imela do tega trenutka čas, da kršitve odpravi. "Še več, kljub opozarjanju na nepravilnosti je nadaljevala s kršenjem dolžnosti, kar njeno odgovornost le še poveča," je izpostavil Kramar, ki na to problematiko opozarja že vrsto let.

Tokrat se je posebej osredotočil tudi na predlog načrta upravljanja, ki naj bi podrobneje opredeljeval razvojne usmeritve v TNP. "Vendar so finančne postavke, namenjene za podporo razvoja v naslednjih desetih letih, zanemarljive in kot take ne bodo imele konkretnih učinkov za gospodarstvo oziroma prebivalstvo," je opozoril.

Junija se izteče rok za uskladitev

Junija letos se bo iztekel tudi skrajni rok za uskladitev ustanovitvenega akta javnega zavoda TNP, ki določa, da se sedež uprave parka nahaja v narodnem parku na območju parkovne lokalne skupnosti z največ prebivalci v narodnem parku. Upravno in informacijsko središče ima na trenutni lokaciji na Bledu le malo simbolne povezave s TNP, ocenjuje Kramar.

Kot nelegitimnega pa je označil način imenovanja v. d. direktorja javnega zavoda TNP. Direktorja po 17. členu sklepa o ustanovitvi javnega zavoda TNP namreč imenuje vlada po predhodnem mnenju sveta zavoda, ki je bil glede kandidata Bogomirja Breznika, ki od začetka tega meseca vodi zavod, negativen

Komentarjev 1
  • dragec 06:50 23.april 2015.

    To je tisti župan, gostilničar ??????