Slovenija
6 ogledov

Župan preklical dražbo

(Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Kranj. Opozicija zaradi zakonskih in vsebinskih razlogov proti torkovi dražbi. Župan Bogataj ustavil postopek.
Kranj. Občina je želela na torkovi dražbi prodati parcele na Klancu, Bregu ob Savi in ob mostu čez Kokro. Skupna izklicna cena znaša 500 tisoč evrov.

Parcele. Kranjski župan Mohor Bogataj je preklical za torek napovedano dražbo zemljišč, med drugim parcele, na kateri se nahaja restavracija Das ist Valter. Vzrok je bila včerajšnja zahteva opozicije, ki je prepričana, da bi bila dražba nezakonita, predvidena prodaja pa v škodo občini in prebivalcem.

Na dražbo smo v Žurnal24 opozorili že včeraj. Več lahko prebrete tukaj.

Osnovni pogoj ni izpolnjen
Na vas, župana Mestne občine Kranj (MOK), se obračamo z zahtevo po ustavitvi postopka dražbe,” so v včerajšnjem javnem dopisu zapisale svetniške skupine Zares, Lista Hermine Krt in Mladi za Kranj. Opozorile so, da ni izpolnjen osnovni in nujni pogoj, sprejet proračun za letošnje leto ter z njim letni načrt prodaje nepremičnin. Dodali so tudi, da je Bogataj s poskusom dražbe pravzaprav posegel v pristojnosti mestnega sveta. Odločitev o odtujitvi nepremičnin je namreč izključna pravica tega organa.

V primeru, ko proračun za tekoče leto ni sprejet, se z nepremičnim premoženjem lahko razpolaga na podlagi letnega načrta predhodnega proračunskega leta.
Mohor Bogataj

Negativne izkušnje

Po mnenju pobudnikov preklica dražbe je razprava na mestnem svetu nujna. Ne zgolj zaradi zakonskih, temveč tudi vsebinskih razlogov, pri čemer prodaji vsaj dveh zemljišč odkrito nasprotujejo. Parcela na Bregu ob Savi se nahaja znotraj obstoječe stanovanjske soseske, so opozorili in spomnili Bogataja na negativne izkušnje v podobnem primeru, ko so se stanovalci soseske soočili z gradnjo novega stanovanjskega bloka.

Vstop v staro jedro
Nesmiselna se jim zdi tudi prodaja parcele, na kateri stoji restavracija Das ist Valter. “Predstavlja vstopno točko v staro mestno jedro Kranja,” so poudarili in spomnili, da je občina za ureditev mestnega jedra izvedla javni natečaj in pridobila štiri milijone evrov evropskih sredstev. “Vsekakor bi bilo smiselno predvideti tudi ustrezno ureditev vstopne točke. Prodaja te parcele bi MOK urejanje vstopne točke bistveno otežila,” so posvarili.

Omogočil bo razpravo
Bogataj je ob obrazložitvi umika dražbe zapisal, da bo razpravo na mestnem svetu sicer omogočil, se pa z navedbami, da bi bila dražba nezakonita, ne strinja. “V primeru, ko proračun za tekoče leto ni sprejet, se z nepremičnim premoženjem lahko razpolaga na podlagi letnega načrta predhodnega proračunskega leta,” je dejal, opozicijske svetnike pa spomnil, da je sprejet v času, ko so bili v Kranju na oblasti nekateri izmed njih.

Interes pravna država
Nam je v interesu, da deluje pravna država. Menim, da je pametno, da je Bogataj dražbo ustavil. Očitno je ugotovil, da mora zadevo še enkrat proučiti, zlasti v luči razprav ob proračunu,” je odločitev župana komentiral starosta v klopeh svetnikov Alojzij Potočnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.