Slovenija
23 ogledov

Župan Rezije oster do Rupla

Dimitrij Rupel Dejan Mijović
Župan občine Rezija Sergio Chinese je pisno odgovoril na dopis generalnega konzula v Trstu Dimitrija Rupla, ki je nedavno izrazil zaskrbljenost zaradi namere, da bi občina iz Rozajanske kulturske hiše izpodrinila slovenske organizacije. Po mnenju Chineseja je nenavadno, da tuje države svetujejo glede odločitev, ki so izključno v pristojnosti občine.

Sergio Chinese Dimitriju Ruplu v pismu, ki ga je poslal v vednost številnim krajevnim organizacijam in ga danes povzema spletna stran Slomedia.it, med drugim očita, da presega svoje pristojnosti in posega v notranje zadeve območja, ki nima nič opraviti s slovensko državo.

Po mnenju župana Rezije bi v primeru, da bi konzula obvestili o svoji nameri ali po njegovem pismu spreminjali svoje odločitve, naredili presedan obveščanja tuje države o odločitvah, ki zadevajo neko italijansko občino. Temu bi po mnenju Chineseja lahko sledila "nevarna ustaljena praksa, ki bi se lahko nezadržno širila".

Po njegovem že obstoj zakona za zaščito slovenske jezikovne manjšine v Italiji zagotavlja zaščito ljudem, ki pišejo in govorijo slovensko, zato Ruplovo poseganje v suverenost Italije dokazuje njegovo nezaupanje v italijansko pravo.

"Ne omenjajte več avtohtone prisotnosti slovenskega ljudstva"

Župan občine Rezija v pismu tudi poda svojo razlago rezijanskega vprašanja in Ruplu očita forsiranje italijanskega zakona.

"Ne omenjajte več avtohtone prisotnosti slovenskega ljudstva na našem teritoriju," nadaljuje Chinese in poudarja, da Rupel ve, da gre za lažno trditev, saj noben Rezijan ne prepoznava standardne slovenščine za svoj jezik. "Ne omenjajte slovenskih strank, gospodarskih in kulturnih združenj, ker na našem teritoriju nimajo nikakršne teže. Lahko pa govorite o peščici Italijanov, ki verjetno govori jezike, podobne vašemu: gre za sodobna čustva in jezik, ne za zgodovinska dejstva," še piše Chinese.

"Zakaj Ljubljana ne izkazuje enake vneme za zaščito Slovencev v hrvaški Istri? Zakaj Slovenija ne zaščiti slovenske manjšine v Zagrebu in Zagorju?" še sprašuje župan Rezije.

Chinese v zaključku pisma poudarja, da njegova občinska uprava želi, da bi prišlo do priznanja rezijanščine in da bi ji ta cilj lahko pomagal doseči tudi Rupel.

Komentarjev 1
  • dragec 08:57 12.november 2012.

    E moj Dimitrije - idi v penzijo!!!