Slovenija
48 ogledov

Župan SDS bi postavil kip Kidriču

Kdo je iz parka odnesel doprsni kip Borisa Kidriča, še ni jasno. A verjetno bo k Žurnal24 main
Ukraden spomenik. Ni političnega ozadja, trdijo v Kidričevem. S prodajo kipa za odpadno kovino bi nepridipravi iztržili 350 evrov.

“O tem, ali bomo ukradeni spomenik znova postavili, se bomo pogovorili na občinskem svetu. Ob njegovem soglasju – jaz sem za – pa ga bomo rekonstruirali, saj naša občina po tem narodnem heroju nosi ime,” je dejal Anton Leskovar, župan Občine Kidričevo, v kateri so neznanci nedavno ukradli doprsni bronasti kip politika Borisa Kidriča. Leskovar je sicer član stranke SDS, ki je večkrat javno nasprotovala obujanju spomina na ljudi in dogodke, povezane s komunizmom. Odziva vodstva stranke na namero njihovega člana po obnovitvi Kidričevega spomenika včeraj nismo dobili.

Več kot sto kilogramov
“Ne verjamemo, da ima kraja kipa politično ozadje. V tej občini stoji spomenik že od leta 1973 in ljudje so se z njim sprijaznili, zato ne vidim razloga, da bi ga odstranjevali,” je za Žurnal24 pojasnil Andrej Šušteršič, generalni sekretar Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Da je kraja brez političnega ozadja, meni tudi Leskovar: “Po mojem mnenju gre za krajo brona, saj v Sloveniji to ni osamljen primer. Verjetno so kip ukradli že v soboto ali nekaj dni prej, a tega ni nihče opazil. Vsekakor pa ga ni mogel odnesti eden sam.” Leskovar pa se boji, da je kip, ki je imel več kakor sto kilogramov, doletela enaka usoda kot deset bronastih kipov iz krajev pod Stolom in z Jesenic – njihove ostanke so policisti našli razrezane na enem od odlagališč odpadkov. Kilogram brona sicer stane okrog 3,45 evra.

“Bron je precej zanimiv, zato se odločamo za postavljanje spomenikov oziroma njihovo menjavo v kamnu,” je dodal Šušteršič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.