Slovenija
15 ogledov

Župan se je spet uštel

Ljubljanski župan Zoran Janković je najprej napovedoval, da bo garažna hiša pod Žurnal24 main
Kongresni trg. Zoran Janković se še ni odločil, ali bo podaljšal rok za dokončanje garažne hiše.

Garažna hiša pod Kongresnim trgom bi morala biti po prvih napovedih ljubljanskega župana Zorana Jankovića že zgrajena, a kot kaže, ne bo niti do marca naslednje leto, kot je še en teden pred volitvami govoril župan. Ta projekt je sicer ena od njegovih predvolilnih obljub iz leta 2006.

Arheologi končujejo
Raziskave. Ob Šubičevi ulici potekajo zadnja izkopavanja, je povedal Martin Horvat, vodja izkopavanj na Kongresnem trgu. Po prvotnem načrtu bi morale arheološke raziskave trajati eno leto, zaradi dopolnitve projekta pa bodo potekale dobro leto in pol. Najdbe. Ob Slovenski cesti bo razstavni prostor, tako imenovana emonska promenada, na kateri bodo predstavili pločnik z rimsko cesto, ki so ga našli med izkopavanjem. Poleg tega so našli vodnjak, ostanke kapucinskega samostana iz 16. in 17. stoletja ter prazgodovinsko grobišče.

Nov rok 11. julij 2011?
Gradis skupina G (Gradis) je 16. avgusta zaprosil za podaljšanje roka za izgradnjo in za nov rok predlagal 11. julij, kar je 141 dni več, kot določa veljavna pogodba. “Ko bo izvajalec dopolnil in dodatno argumentiral vzroke za podaljšanje roka, bosta Mestna občina Ljubljana (MOL) in nadzornik DDC odločila, ali bo rok izgradnje treba podaljšati in za koliko časa,” so na vprašanje, zakaj Gradisu odgovora še niso poslali, odgovorili v službi za razvojne projekte in investicije MOL.

Ob tem so zanikali, da so en teden pred lokalnimi volitvami, ko je bil na Kongresnem trgu dan odprtih vrat, zavajali javnost, ko so napovedali, da bodo garažno hišo odprli marca, čeprav so takrat že mesec in pol na mizi imeli prošnjo Gradisa za podaljšanje roka. “Dokler dodatki k pogodbi niso usklajeni in podpisani, za oba, izvajalca in naročnika, veljajo določila veljavne pogodbe,” so poudarili na občini in dodali, da bodo javnost obvestili o pomembnih mejnikih na mestnih projektih.

Kriva so izkopavanja
Gradis želi rok podaljšati zaradi arheoloških izkopavanj, ki trajajo dlje, kot je bilo načrtovano. Njihov predlog proučuje DDC, ki mora preveriti, ali so vzroki in predlogi utemeljeni, nato pa pripraviti predlog, na podlagi katerega se bo Janković odločil, ali bo rok podaljšal ali ne. Če ga ne bo, Gradis pa garaže ne bo dokončal do marca, naj bi za vsak dan zamude plačal slabih 18 tisoč evrov pogodbene kazni.

Za ureditev 40 milijonov
Občina bo letos in naslednje leto za ureditev Kongresnega trga namenila okoli 40 milijonov evrov, od tega pa bo 17,7 milijona za izgradnjo garažne hiše plačala Gradisu. Ta bo imela pet podzemnih etaž, v katerih bo 720 parkirnih prostorov. Dve tretjini bosta namenjeni za stanovalce središča mesta, ki bodo morali za najem plačati 50 evrov na mesec. Drugi prostori bodo namenjeni obiskovalcem, ura parkiranja pa bo stala en evro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.