Slovenija
2908 ogledov

Župan Žirov bo državni sekretar

Mag. Janez Žakelj Občina Žiri
Vlada je na včerajšnji dopisni seji na predlog ministra za obrambo mag. Mateja Tonina s funkcije državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo s 30. aprilom razrešila mag. Damijana Jaklina. Prav tako je na predlog ministra za obrambo na funkcijo državnega sekretarja v Ministrstvu za obrambo s 1. majem imenovala 56-letnega Janeza Žaklja, magistra mikrobiologije.

Janez Žakelj je 11 let župan občine Žiri in vidni član Nove Slovenije, tudi predsednik Kluba županov in svetnikov NSi. Po izobrazbi je magister mikrobiologije, svojo poklicno pot začel na področju visokošolskega izobraževanja in raziskovanja v mikrobiologiji. Kasneje si je veliko izkušenj nabral predvsem na področjih gospodarske promocije in sodelovanja ter diplomacije. Je poročen in oče šestih otrok, navaja spletna stran Občine Žiri. Po imenovanju za državnega sekretarja bo župansko funkcijo opravljal nepoklicno.

Od diplomata do župana

Žakelj je bil rojen leta 1964 v Ljubljani. V otroštvu je živel v Žireh, nato je v Ljubljani obiskoval Gimnazijo Poljane. Leta 1989 je diplomiral iz biologije na Biotehniški fakulteti, leta 1993 pa magistriral iz mikrobiologije na Medicinski fakulteti.

Po diplomi se je zaposlil na Biotehniški fakulteti v Laboratoriju za molekularno genetiko, kjer je poleg raziskovanja opravljal delo asistenta za področje mikrobiologije. Nato se je zaposlil na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer je najprej štiri leta delal v Oddelku za prehrano, zlasti na področjih mednarodnega sodelovanja ter kakovosti mleka in mesa, nato pa dve leti vodil Oddelek za promocijo živilskih izdelkov.

Krajši čas je bil zaposlen na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, kjer se je ukvarjal predvsem s področjem gospodarskega sodelovanja s Slovenci po svetu. Leta 2001 se je zaposlil v Agenciji RS za gospodarsko promocijo in tuje investicije in skoraj štiri leta vodil Oddelek za gospodarsko promocijo. V tem času je sodeloval pri zasnovi in postavitvi spletnega portala Izvozno okno, ki še danes nudi podporo slovenskim podjetjem pri nastopu na tujih trgih.

Leta 2005 je prevzel delovno mesto ekonomskega svetovalca na slovenskem veleposlaništvu v Pekingu. Zavzemal se je za spodbujanje prodora slovenskih podjetij na kitajski trg in organiziral obiske slovenske poslovne delegacije, krajši čas pa je veleposlaništvo tudi vodil.

Po vrnitvi v Slovenijo je na Ministrstvu za gospodarstvo, po reorganizaciji pa na Ministrstvu za zunanje zadeve, prevzel področje gospodarskega sodelovanja z azijskimi državami.

Poleg različnih izobraževanj doma in v tujini, zlasti na področjih gospodarske promocije, kmetijske politike in državne uprave, je opravil tudi strokovni izpit iz državne uprave in diplomatski izpit, je še navedeno na spletni strani Občine Žiri.

Komentarjev 2
  • Avatar crusader666
    crusader666 20:25 30.april 2021.

    Še en belogardistek pri koritu!

  • Avatar drecos
    drecos 09:31 30.april 2021.

    sam da bo lahk se bolj kradu