Slovenija
16 ogledov

Župana grajajo z rezervo

Zoran Janković in Miha Jazbinšek bosta tekmeca tudi na letošnjih lokalnih volitv Žurnal24 main
Volitve 2010. Jankovićevi konkurenti na zadnjih volitvah: Nekaj obljub je izpolnil, nikakor pa ne vseh.

Nekdanji kandidati za ljubljanskega župana, ki so na volitvah pred tremi leti in pol dobili več kot odstotek glasov, so najbolj razočarani, ker se v mandatu Zorana Jankovića gradnja Potniškega centra Ljubljana sploh ni začela, kritizirali pa so tudi prepočasno urejanje prometa v mestu.

Danica: Premalo za socialo
“Mislim, da je župan izpolnil svojo obljubo, da bo podjetnik, a pozabil, da so mesto ljudje. Premalo denarja namenja mehkim vsebinam, področju sociale in zdravstva,” je delo Jankovića ocenila Danica Simšič, ki je po svojem prvem županskem mandatu na zadnjih volitvah dobila 7,7 odstotka glasov, jeseni pa za županjo ne namerava kandidirati. Meni, da bo Janković še enkrat izvoljen in da je to prav, ker mora glavno mesto dobiti župana, ki bo županoval več kot en mandat: “V Ljubljani v enem mandatu ni mogoče izpeljati zadanih projektov.”

 

Prekrivajoči se predvolilni programi Podobnosti. Garažno hišo pod Kongresnim trgom bi tako kot Janković gradila tudi Simšičeva in Kunič, oba sta imela v programu tudi nadaljevanje projekta potniškega centra. Prav tako bi si Simšičeva, Kunič in Jazbinšek prizadevali za gradnjo džamije. Simšičeva bi jo pustila ob Cesti dveh cesarjev, Jazbinšek pa bi jo umestil ob Kurilniško ulico, kjer je predvidena tudi zdaj. Kot je naredil Janković, bi tudi Jazbinšek, Kunič in Novak zaprli mestno središče za promet; tako Arhar kot Novak pa bi oživljala Tivoli. Gradnjo stadiona v Stožicah sta imela v programih Janković in Jazbinšek.

Arharjeve neuresničene
Jankovićev najmočnejši konkurent leta 2006 France Arhar, takrat neodvisni kandidat s podporo strank SDS, SLS in NSi, je dobil na volitvah skoraj 21 odstotkov glasov. “Lahko se opazi pozitiven trend, vendar je realizacija še vedno zelo daleč od obljub,” je županov mandat ocenil Arhar. Večina njegovih predvolilnih projektov se med Jankovićevim županovanjem ni uresničila – Trg republike je še v zasebni lasti, parkiranje v parkirnih hišah je še vedno drago, sejmišče je še v središču mesta in Hala Tivoli ni preurejena. Arhar sicer meni, da so ti projekti še aktualni.

“Janković je vzel naš program in naše projekte, ker ni imel drugega,” je poudaril Jožef Kunič, na zadnjih županskih volitvah kandidat LDS. Kunič, ki je še vedno mestni svetnik, za župana zagotovo ne bo znova kandidiral: “Mislim, da naj zdaj nekdo drug ponovi vajo, ker bo Janković po moji oceni zagotovo zmagal.”

Jazbinšek: To ni stadion
Mu bo pa nasproti stal še en mestni svetnik, Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije), ki pravi, da župan ni uresničil tudi dveh njegovih točk iz predvolilnega programa: “Janković ni zaprl središča za promet, ampak je tam uredil plačljiva parkirišča. Jaz sem dosegel, da so zaprli del središča, ker je na mojo intervencijo ukrepala ministrica za kulturo Majda Širca, ki je z odlokom za zaščito Plečnikove dediščine umaknila promet z dela Adamič-Lundrovega nabrežja. Tudi projekt stadiona se ne uresničuje v pravem konceptu športnega središča, saj zraven ne bi smel biti trgovski center. Da se na vpadnicah ne uvajajo rumeni pasovi, pa je tako ali tako nacionalna sabotaža.”

Manj kritičen je bil Luka Novak, na prejšnjih volitvah kandidat EU Demokratov Slovenije, ki je vesel, da je Janković izpeljal projekt Kino Šiška, sam pa bi se bolj osredotočil na javni promet in uvedel tih električen tramvaj, ki bi središče mesta povezal s primestjem.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.