Slovenija
22 ogledov

Župana so branili kar trije

Koprskega župana Borisa Popoviča, ki sicer ni bil navzoč na sodišču, so včeraj b Žurnal24 main
Sodišče. Tožilka zahteva tri leta zapora, Matoz pričakuje oprostilno sodbo.

Pričakujem, da bo višje sodišče Popoviča oprostilo, ker takšna obsodba ne vzdrži nobene presoje.
Franci Matoz

"Boris Popovič teh dejanj ni storil. Sodišče pa je neutemeljeno zavrnilo predlagane dokaze, ki dokazujejo njegovo nedolžnost," je med drugim dejal Franci Matoz, eden od kar treh odvetnikov (poleg sta še Marko Bošnjak iz Odvetniške družbe Čeferin in Bogomir Horvat), ki so včeraj pred višjim sodiščem v Kopru branili koprskega župana Popoviča. Potekala je namreč pritožbena obravnava v postopku davčne utaje, kjer je okrožno sodišče Popoviču dosodilo eno leto in deset mesecev pogojne zaporne kazni.

Skoraj dve leti pogojno
Obsodba
. Okrožno sodišče je na že drugem sojenju Popoviča obsodilo na eno leto in deset mesecev pogojne zaporne kazni ter vrnitev 63.000 evrov protipravno pridobljene koristi. Leta 2001, ko je bil še podjetnik, naj bi zlorabil svoj položaj, ponaredil poslovne listine in zagrešil davčno zatajitev.

"Politični konstrukt"
Popovičeva obramba zatrjuje, da so bili dokazi pri postopku pridobljeni protipravno, da je kriminalist Darko Muženič med postopkom spreminjal svoje izjave in mu ne gre verjeti. Prav tako so ponovili, da gre za politični konstrukt, izvedenca pa naj bi bila politično dejavna in na nasprotnem bregu kot Popovič. Na odločitev se je pritožila tudi tožilka, ki meni, da je bilo sodišče preveč naklonjeno olajševalnim okoliščinam, in zahteva tri leta zaporne kazni brez pogojne dobe 
dveh let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.