Slovenija
998 ogledov

Župani bi tako reševali nezakonite migracije

tihotapljenje migrantov PU Koper
Delovna skupina županov in vlade za postopno reševanje težav z nezakonitimi migracijami.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je skupaj s predstavniki ministrstev za javno upravo, za okolje in prostor ter za infrastrukturo sestal z župani petih obmejnih občin, ki so najbolj obremenjene z nezakonitimi migracijami. Zagotovil jim je, da bodo njihove predloge preučili, dogovorili pa so se, da bodo težave reševali postopoma, po korakih, so sporočili z ministrstva. Sestanek je bil prvi v okviru delovne skupine, katere glavna naloga je proučitev vplivov nezakonitih migracij na življenje v obmejnih občinah. 

Župani Črnomlja, Ilirske Bistrice, Kostela, Krškega in Podlehnika so za izboljšanje razmer predlagali postavitev javne razsvetljave, popravilo cest, ki so načete zaradi patruljiranja policije in vojske, zagotovitev signala mobilne telefonije in interneta, vodovod, zagotovitev ustrezne opreme gasilcem, pa tudi nadomestitev izpada dohodka v turizmu in kmetijstvu.

Minister pa je županom zagotovil, da problematiko obmejnih občin, povezano z nezakonitimi migracijami, razume. "In vam želimo čim prej priti naproti," je dejal županom. Zato bo k sodelovanju v delovni skupini povabil tudi predstavnike ministrstev za obrambo, za gospodarski razvoj in tehnologijo ter za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so strnili na ministrstvu.

Več kot 14.800 nezakonitih prehodov meje

Minister je županom predstavil tudi aktualno stanje na področju nezakonitih migracij v državi. Letos je policija obravnavala že več kot 14.800 nezakonitih prehodov državne meje, prijela pa tudi več kot 400 tihotapcev.

O oblikovanju delovne skupine predstavnikov občin in vlade, ki bo iskala sistemske rešitve za izboljšanje življenja obmejnih prebivalcev, so se predsednik vlade in župani obmejnih občin dogovorili 4. novembra, Poklukar pa je koordinator skupine.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ode 07:27 23.november 2019.

    Kako ustaviti nezakonite migracije? Tako, da jih slovenska vlada razglasi za zakonite. Seveda je treba, v vrednost več miljonov eurov, prej opraviti številne študije in raziskave o negativnih vplivih na migrante, ki tega ne bodo pravočasno izvedeli. S tem odpadejo ...prikaži več tudi vse težave s tihotapci migrantov, policija in vojska se vrneta v kasarne, ograjo lahko le za nekaj 10 miljonov za vedno odstranimo. Cel svet nam bo ploskal.

  • e0971c1f9a317a3f36ab638a19c501780199c710 19:44 22.november 2019.

    "Župani Črnomlja, Ilirske Bistrice, Kostela, Krškega in Podlehnika so za izboljšanje razmer predlagali postavitev javne razsvetljave, popravilo cest, ki so načete zaradi patruljiranja policije in vojske, zagotovitev signala mobilne telefonije in interneta, vodovod," SLOVENSKI LUZERJI rešujejo migrante da se ne ...prikaži več izgubijo,pa vodo bo treba da nebodo žejni pa še takoj jim ponudite "HALAL"sendviče ki jih bodo lažje jedli ker jih bodo videli in jasno na koncu državna taxi služba - Shurṭa - شرطة v LJ.