Slovenija
66 ogledov

Župani, ki se lahko izvolijo sami

lokalne volitve, ljubljana, volilna skrinjica Žurnal24 main
V petini občin predvolilni boj za županske kandidate ne bo potreben, saj za župana kandidira le po en kandidat. Ta lahko zmaga že z enim glasom.

Za kar 36 občin v Sloveniji bodo lokalne volitve s stališča izbire župana nezanimive, saj se na volitvah za to mesto poteguje le en kandidat. V nekaj manj kot dvajsetih odstotkih občin lahko tako kandidati za župani zmagajo, če bodo le glasovali sami zase. Zakon o lokalnih volitvah za zmago namreč predvideva le, da je za župana izvoljen kandidat, ki je dobil večino veljavnih glasov.

V večini občin s po enim kandidatom gre za manjše občine. Med večjimi je Brezovica, kjer kandidira dozdajšnji župan Metod Ropret in Polzela, kjer se za še en mandat poteguje Jože Kužnik. V večini primerov gre za nestrankarske kandidate, čeprav med njimi najdemo tudi takšne, ki jih je podprlo več političnih strank. V Preboldu tako Vinka Debelaka podpirajo Desus, SD in SDS.

Na letošnjih lokalnih volitvah sicer kandidira 685 posameznikov, ki bi radi zasedli mesto župana, kar je kar 241 kandidatov manj kot na preteklih lokalnih volitvah. Je pa zato toliko bolj zaželeno mesto župana v mestni občini, letos tako kandidira 92 kandidatov – leta 2010 pa jih je le 77.

Komentarjev 1
  • Lavdan 08:44 21.september 2014.

    Ukiniti bi morali vse občine, ki imajo manj kot deset tisoč prebivalcev.