Slovenija
91 ogledov

Župani komunali naročili, da kupi radio

odpadki smetišče buldožer Gregor Katič
Javno podjetje CEROP, to je Pomurski center za ravnanje z odpadki, je za več kot pol milijona evrov kupilo 60 odstotkov radia Murski val.

CEROP, ki je v lasti 27 občin, je delež kupil od podjetja GMT, menda zato, da ga ne bi kupil Martin Odlazek, poročajo Finance. 

Nakup je bil opravljen v desetih dneh, včeraj je bila na seji ustanoviteljev proti le ena občina, Občina Tišina, gradivo za odločanje pa je obsegalo le tri strani, neuradnih finančnih podatkov je bilo po poročanju časnika le sedem. 

GMT je imel še eno ponudbo, Martin odlazek je ponujal 530 evrov, torej deset tisoč evrov manj, kot je ponudil CEROP, ki bo moral kupnino poravnati iz sredstev, ki so bila namenjena za naložbo v regijski center ponovne uporabe. 

Da je stvar še bolj bizarna, CEROP kljub 60-odstotnem deležu radia ne bo mogel upravljati, saj družbeniška pogodba določa, da družbeniki o vsem odločajo soglasno. Drugi družbenik je podjetje 3lan, ki je pred leti neuspešno kupiti Večer. 

"Kako bom občanom razložil podražitev vode in odvoza smeti?"

"Ponavljajo se neke zgodbe o 'nacionalnem interesu'. Informacija o nakupu je prišla kot strela z jasnega. Ko premisliš, pa spoznaš, da se CEROP nima kaj ukvarjati. Kako bom potem svojim občanom razložil podražitev vode in odvoza smeti – četudi zaradi omrežnin, ljudje se na to ne spoznajo," je za Finance povedal župan Tišine Franc Horvat. 

Tudi Drago Vogrinčič, župan Cankove, je bil skeptičen: "Menil sem, da bi morali počakati še kak mesec, dva, da pridobimo vse podatke, tudi bilance. Počutili smo se kot pred strelskim vodom, vse je potekalo zelo hitro," je povedal za Finance in dodal, da ni želel biti kriv za propad radia, a zdaj svojo odločitev obžaluje. 

Direktor CEROP Franc Cipot pravi, da gospodarskega interesa za nakup ni. "Kot izvršni direktor le izvajam naročila ustanoviteljev," pravi . Na vprašanje Financ, ali je že kdaj plačal za kaj, za kar ni vedel, kako posluje, pa je dejal: "Ne, CEROP ne kupuje drugih družb, če bi jih, bi bile iz osnovne dejavnosti. Ampak, jaz nočem niti komentirati tega, ali se s tem strinjam ali ne, kot pravim, le izvajam naročila ustanoviteljev."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Lavdan 18:40 02.februar 2017.

    Je rekel Tito, narod če sve da pozlati.Za tako odločitev bi jih morali s koli razgnati.

  • Avatar praufo
    praufo 14:22 02.februar 2017.

    aja, celo radijsko hišo, iz naslova sodeč sem sklepal naj si kupijo radio, tranzistor ali kaj podobnega, hmm, zanimivo kaj si ti šerifi dovoljo