Slovenija
46 ogledov

Župani naj znižajo komunalne prispevke

Vesna Mikuž Občina Nova Gorica
Podjetniki: Če bi župani delovali za zagotavljanje delovnih mest, bi angažirali lokalne obrtnike in tudi znižali prispevke.

"Eden od pozivov, ki jih bomo naslovili na vseh šest županov našega območja, je poziv k znižanju komunalnih prispevkov. To je velik vstopni strošek in močno bremeni vsakega podjetnika, ki se odloči za gradnjo poslovnega prostora, zlasti v teh kriznih časih," napovedujejo v novogoriški območni obrtno-podjetniški zbornici pred srečanjem, ki bo v začetku prihodnjega tedna.

"Komunalnega prispevka ne moremo znižati, ker ga občina potrebuje za investicije v infrastrukturo. Vseeno pa zdaj proučujemo pravne podlage za dajanje finančne pomoči pri njegovem plačilu," poudarjajo na novogoriški občini.

Za znižanje prispevka, da bi tako privabili investitorje, pa so se odločili na južnem Primorskem – v Izoli so ga prepolovili, v Piranu pa ga letos znižujejo za od 20 do 30 odstotkov.

Lokalne investicije

Kar od 400 od 1.900 članov novogoriške obrtne zbornice je gradbincev. "Če bi torej občine znižale prispevek, po drugi strani pa začele tudi same cikel investicij, pri katerih bi delo dobili lokalni izvajalci, bi podjetnikom veliko pomagale," dodajajo na zbornici.

Novogoriška občina je lani podjetjem za investicije, projekte inovacij, udeležbo na sejmih doma in v tujini ter za nova delovna mesta dodelila 240 tisoč evrov nepovratnih sredstev. Takšno pomoč pričakujejo v zbornici tudi od drugih lokalnih skupnosti. V Novi Gorici razmišljajo tudi o manjših obrtnih conah; zbrali so informativne ponudbe za prodajo 77 nepozidanih stavnih parcel za poslovno gradnjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.