Slovenija
19 ogledov

Župani proti Kresalovi

Jurij Ferme, direktor PU Slovenj Gradec, se bo do napovedane reorganizacije opre Žurnal24 main
Spremembe. Protestna pisma zaradi nameravane ukinitve policijske uprave (PU) Slovenj Gradec. Kangler s prstom kaže na ministrico.

“To je šokantno. Ministrici Katarini Kresal sem v imenu Občine Slovenj Gradec spisal protestno pismo. Tega ne moremo dopustiti,” je za Žurnal24 povedal Matjaž Zanoškar, slovenjgraški župan. Na PU Slovenj Gradec so nam potrdili, da je bil njihov direktor Jurij Ferme v torek seznanjen z namero GPU. “Kaj se dogaja, je zaposlenim povedal že takoj naslednji dan. Najprej moramo stakniti glave, nato bomo podali svoje mnenje,” je dejal Peter Pungartnik s PU Slovenj Gradec.

Levi in desni v zrak
“Ukinitev ima globlji pomen.” Ministrici Katarini Kresal je poslanec Miro Petek iz SDS že zastavil poslansko vprašanje, čemu odločitev o ukinitvi PU Slovenj Gradec. Med prvimi pa je na problem opozoril Boris Raj iz Zaresa Slovenj Gradec, ki je prepričan, da ima ukinitev PU globlji pomen.

Več delovnih mest
Najpozneje do polovice prihodnjega leta namerava Generalna policijska uprava PU Slovenj Gradec pripojiti PU Celje. Kot so pojasnili, naj bi tako na policiji privarčevali nekaj denarja; koliko, niso odgovorili. Z združevanjem pa naj bi poskušali na policiji tudi racionalneje upravljati kadre in pridobivati nova delovna mesta.

“Policija z združevanjem policijskih uprav nikakor ne posega v lokalno organiziranost policije in ne ukinja policijskih postaj, temveč posega predvsem v organizacijsko strukturo vodenja in nadzora na regijski ravni. Število policistov se zaradi predvidene reorganizacije v lokalnem okolju zato ne bo zmanjšalo, nasprotno: pričakujemo, da bo po uvedbi reorganizacije na terenu za dve manjši policijski postaji več policistov kot do zdaj,” so sporočili z GPU. Sicer naj bi ukinili še dve PU: v Krškem in Postojni.

5 mesecev naj bi trajali reorganizacija in ukinitev PU Slovenj Gradec.

Sindikat je staknil glave
Kot je slišati, naj bi bili predvsem zaposleni na PU Slovenj Gradec zelo razočarani nad Katarino Kresal, ki jim je še lani obljubila, da njihove PU ne bo ukinila. Neuradno je bilo tudi slišati, da se je celo pripravljal elaborat za prenovo zgradbe PU. “Z dogajanjem smo že seznanjeni in zagotovo bomo ukrepali. Kako, se bomo dogovorili v prihodnjih dneh,” so za Žurnal24 pojasnili na policijskem sindikatu.

“Ministrica dela čistko”
Koroški župani že napovedujejo protest, podpira pa jih tudi Franc Kangler, predsednik Skupnosti občin Slovenije: “Podpiram župane Koroške regije, in če bodo potrebovali pomoč, jim bom na voljo. Kresalova si želi čistke v policiji, to pa bo najhitreje dosegla s takšnimi ukinitvami PU in reorganizacijo. Upam, da te neumnosti ne bodo podprli poslanci; to je absurd. Ob tovrstnih potezah ministrice se sprašujem, kam pluje naša država.”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.