Slovenija
180 ogledov

Županov ultimat

Mitja Čander Nino Verdnik
Program EPK. V celoti znan septembra, izgovor nejasne lokacije in denar iz drugih vladnih resorjev.

“Dokler program ne bo na moji mizi, naj pozabijo na lepe počitnice. Nedopustno je, da kot župan še vedno ne vem, kaj nas čaka prihodnje leto,” je pred dnevi dejal Franc Kangler in od programskega direktorja Evropske prestolnice kulture (EPK) Mitje Čandra pisno zahteval celoten program. “To jemljem kot komunikacijski šum. Prijazno sem mu odgovoril, da bom v skladu s sklepi sveta zavoda glavnino programa poslal v roku, to je 22. junija, dokončno pa ga bom zaključil septembra,” je odgovoril Čander.

Kangler: Lokacije so

Po Čandrovem mnenju je program “nerodno sestavljati”, če ni denarja iz drugih resorjev, prav tako niso znane vse lokacije. “To ni res. Nekdo nekatere lokacije malo vsiljuje. Te niso edine, zavzemam se tudi za Festivalno dvorano Lent, ki nam jo ponujajo zastonj,” pravi župan. Čander pa, da bodo to dvorano zagotovo izkoristili, a v njej ne more biti velikih razstav, prav tako ni primerna za uprizoritvene umetnosti.

Znanih 250 projektov

Konec junija bo Čander predstavil nov sklop potrjenih projektov. “Zdaj je znanih okoli 250 projektov, še slabih 80 pa jih bomo finalizirali do septembra,” pravi in med novo potrjenimi projekti izpostavlja gostovanje rezidenčnega umetnika Ulaja, enega od vrhunskih svetovnih umetnikov na področju sodobne umetnosti, ki se bo ukvarjal z vodo. Gostili bodo tudi zagrebško filharmonijo z Ivom Pogoreličem, veliko pa stavijo še na mednarodni knjižni sejem in alternativno veleblagovnico.

“Verjamemo, da bo država kljub krčenju proračuna poiskala obljubljena sredstva. Niti v sanjah si ne predstavljam, da bi si drznili takšen projekt ogroziti,” pa meni generalna direktorica Suzana Žilič Fišer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.