Slovenija
65 ogledov

Županu sumljiva neveljavna glasovnica

"Nekaj ne štima s preštetimi glasovi, poleg tega se nam zdi ena neveljavna glaso Žurnal24 main
V dolenjski občini Mirna Peč prebivalci tudi po drugem krogu ostajajo brez župana. Rezultat glasovanja je bil namreč neodločen. En kandidat se je na rezultat pritožil, drugi pa se še bo.

Dosedanji župan Mirne Peči Zvonko Lah, ki je na čelu občine že tri mandate, in njegov protikandidat Leopold Pungerčar sta prejela 806 glasov. "Glasovnice so vse preštete. Kar se tiče glasovanja po pošti, nismo dobili nobenega zahtevka, tako da so rezultati že znani; so pa neuradni, ker imata oba kandidata možnost ugovora danes do 24. ure. Ta rok bomo počakali in predvidevamo, da pritožba glede na tesen izid bo. Nato se bomo še enkrat sestali in predvidoma še enkrat prešteli vse glasovnice. Če bo rezultat ponovno isti, bomo čim prej poskrbeli za izvedbo žreba," nam je zjutraj povedala tajnica tamkajšnje volilne komisije Mira Barbo.

Visoka volilna udeležba
V prvem krogu se je na volišča v Mirni Peči podalo 69,71 odstotka volilnih upravičencev, v drugem celo nekaj več: 70,77 odstotka. "Volilna udeležba je bila zelo dobra, glede na drugi krog vsekakor nadpovprečna," pravi Barbova.

Odločitev najkasneje do petka
Kolikor ji je znano, tovrstnega primera ni imela še nobena druga občina v državi. "Če pride do žreba, ga bo vsekakor opravila nevtralna oseba, katero bosta oba kandidata sprejela za primerno. Najkasneje do petka mora biti izid ugotovljen," še dodaja Barbova.

Bolje glasovnice kot žreb
"Glede na to, da je gospod Lah že oddal pritožbo, je na nek način že zadoščeno temu, da se določene stvari še enkrat pregledajo,
" je na vprašanje, ali se bo na rezultat volitev pritožil, povedal Pungerčar. "Oddali bomo pritožbo, ne vem še v kakšnem obsegu," je dejal in pojasnil, da bodo verjetno zahtevali delno štetje, morda neveljavnih glasovnic, morda glasovnic na določenih voliščih, nikakor pa ne vseh. "Zdi se mi, da bi bilo ob takšnem rezultatu vredno še enkrat prešteti glasovnice in ugotoviti, ali je stanje res takšno, kakršno je bilo včeraj po štetju. Mislim, da je boljše, če je župan izvoljen na osnovi rezultata na volišču kot pa na kocki," je Pungečar dejal dopoldne.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na vprašanje, ali bo ob morebitnem porazu razočaran, odgovarja: "Ne, sploh ne. Jaz sem dosegel že veliko zmago, da sem dosegel tak rezultat. V politiki sem nov, izhajam iz gospodarstva. Sem nestrankar in to bom ostal tudi v prihodnje." Enako vprašanje smo zastavili tudi Lahu, ki je dejal: "Kdo pa bi bil vesel, če izgubi na volitvah?"

Žena napovedala pravilen rezultat
Še zanimiv podatek: pred volitvami je Pungerčarjeva žena napovedala, da utegne biti rezultat izenačen. "Ah, ne ga lomiti, to ni mogoče pri takšnem številu ljudi. Ko smo pogledali končni rezultat, mi je dejala: 'Kaj sem ti rekla?' Zdaj imam še večje zaupanje vanjo." (smeh)

Lah dvomi v neveljavnost glasovnice
Zvonko Lah je bil v nasprotju s Pungerčarjem že dopoldan odločen, da se bo pritožil, po besedah Pungečarja pa je do sedaj pritožbo tudi že oddal. "Nekaj ne štima s preštetimi glasovi, poleg tega se nam zdi ena neveljavna glasovnica na volišču sumljiva," je povedal o razlogih za pritožbo.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.