Slovenija
132 ogledov

Župnija o pritožbi

(Foto: Renata Škrjanec) Žurnal24 main
Blejski župan Janez Fajfar meni, da bi nesakralni objekti morali ostati v lasti države.
“Župnija je umaknila pritožbo na Evropskem sodišču za varstvo človekovih pravic, kar pomeni, da smo se držali sporazuma in bi se ga morala tudi država. V sporazumu ne vidim nič spornega,” je dejala Danica Sebanc, namestnica poslovodje družbe blejske župnije svetega Martina in dodala, da ne izključuje ponovne pritožbe. Ministrica za kulturo Majda Širca je namreč napovedala tožbo za razveljavitev sporazuma, s katerim je država lani podarila Cerkvi tri objekte na Blejskem otoku, otok pa v brezplani 45-letni najem.

Omenjeni sporazum je ob koncu svojega mandata oktobra lani z ljubljansko nadškofijo in Župnijo Bled podpisal tedanji minister za kulturo Vasko Simoniti. Ministrica Širca je povedala, da se je izkazalo, da pravna služba kulturnega ministrstva pri pripravi sporazuma ni sodelovala. V blejskem odboru stranke Zares so sredi januarja pozvali vlado in omenjeno ministrstvo, naj razrešita nezakonito stanje in nesakralne objekte na otoku oddata v upravljanje javnemu zavodu, tednik Mladina pa je zaradi suma zlorabe uradnega položaja ovadil ministra Simonitija. Ministrica je poudarila, da naj bi bil sporazum v nasprotju s pravnim redom v Sloveniji. O morebitni ničnosti sporazuma se bo izreklo sodiše, postopek pa bo potekal na kranjskem okrožnem sodišču.
 

Trije evri za ogled

Blejski otok je državna last, Rimskokatoliška cerkev pa je poleg otoške cerkve Marijinega oznanjenja tudi lastnica proštije, mežnarije in puščave. Vstopnina za ogled cerkve na otoku je tri evre, na leto pa otok obišče okoli 80 tisoč ljudi.

Presenečenje za župnijo
Ministričina napoved tožbe pa je presenetila Sebanevo, ki je povedala, da ne razume takšne odločitve.
Podoben odgovor smo dobili tudi s tiskovnega urada Nadškofije Ljubljana, v katerem so zapisali, da je Župnija Bled svojo zavezo izpolnila in podala umik pritožbe pred Evropskim sodiščem za varstvo človekovih pravic, zato upravieno pričakujejo, da se bo tudi Republika Slovenija držala svojih obveznosti dogovora.

Državi nesakralne objekte

Blejski župan Janez Fajfar pa meni, da bi morali biti nesakralni objekti na Blejskem otoku v lasti države. “Otok je dobro urejen, manjka le gostinska ponudba. V primeru zamenjave upravljalca pa pričakujem, da bo država izbrala zavod ali posameznika z Bleda,” je poudaril Fajfar.  In kakšnega upravljalca si želijo v Turizmu Bled? Direktorica Eva Štravs Podlogar je dejala, da takšnega, ki se bo vključil v blejski turizem in njegov razvoj, saj je otok eden od temeljev trženja blejskega turizma, ter kot dober gospodar skrbel za naravno in kulturno dediščino. Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled, pa je ob tem povedal, da bi bili v zavodu, če bi jim bilo ponujeno, sposobni upravljati z otokom, saj zdaj že upravljajo z Blejskim gradom. “Ministrica ima za svojo odločitev zagotovo tehtne razloge in pomisleke,” je dodal Završnik.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.