Slovenija
40 ogledov

Žurnal dominira na vrhu

Tedenski doseg Žurnala in Žurnala24 Žurnal24 main
Žurnal ali Žurnal24 vsak teden vzame v roke 778.000 bralcev. To je skoraj vsak drugi Slovenec v starosti od 10 do 75 let. Sobotni Žurnal je sicer še nekoliko povečal število svojih bralcev. Vsako številko v povprečju prebere kar 424.000 bralcev ali vsak četrti Slovenec, je pokazala nacionalna raziskava branosti.

S tem je Žurnal še utrdil svoje mesto na vrhu najbolj branih tiskanih medijev v Sloveniji.

Na drugem mestu mu sledi Vikend magazin, nato pa Nedeljski dnevnik, Pilot in Ona (več podatkov v grafu 1). Edini, ki presega mejo 400 tisoč bralcev, je Žurnal. Tokratna raziskava je sicer pokazala stabilno branost 10 najbolj branih tiskanih medijev, med katerimi je tudi naš časnik Žurnal24, saj med prvo deseterico ni prišlo do nobene statistično značilne spremembe.

Žurnal | Avtor: Žurnal, raziskava branosti, NRB, doseg Žurnal, raziskava branosti, NRB, doseg


Med splošno-informativnimi dnevniki je prav Žurnal24 še naprej z naskokom na vrhu z 278 tisoč bralci vsak dan. Sledi mu Delo s 122 tisoč bralci, pa Dnevnik in Večer (več podatkov v grafu 2). V kategoriji vseh časnikov je na vrhu tabloid Slovenske novice.

Kot je že znano, Žurnal24 izstopa tudi po sestavi svojih bralcev, saj izrazito prevladujejo delovno aktivni prebivalci z visoko kupno močjo in mladi s sodobnimi nakupovalnimi navadami.

Andraž Zorko, direktor medijskih raziskav pri Valiconu: "Žurnal ostaja najbolj bran slovenski časopis. V povprečju eno številko prebere oziroma prelista skoraj vsak četrti prebivalec Slovenije med 10 in 75 let.

Po ukinitvi podobnega brezplačnika je bilo pričakovati, da se bo doseg še nekoliko povišal in to se je tudi zgodilo. Doseg Žurnala odraža trend povišane branosti časopisov, ki so bralcem razpoložljivi oziroma dostopni, kot so priloge dnevnikov in seveda brezplačniki.

Žurnal24 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Žurnal24 je po treh letih izhajanja očitno dosegel svoj vrh pri povprečnem dosegu okoli 280 tisoč bralcev na številko, kar ga uvršča na drugo mesto med dnevnimi časopisi oziroma na deveto med vsemi tiskanimi mediji. Rezultat je enak kot v enakem obdobju pred letom dni, kar kaže na očitno stabilizacijo dosega in pozicije tega časopisa na trgu."

Komentarjev 2
  • Jernej Oset 19:48 28.julij 2011.

    Kako je lahka VIkend magazin na drugem mestu, pa prvič slišim za njega? Pa vedno preberem vse zastonj cajtnge, ki jih dobim domov.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:45 28.julij 2011.

    Bi ga qurac tolk ljudi bral,da ga ob sobotah ne bi poštarji nosil po domovih,tko je to!