Slovenija
10030 ogledov

Žurnalova primerjava: neverjetna pocenitev testenin pri nas in čez mejo

Trgovina Profimedia
V trgovinah pri nas in pri sosedah smo znova iskali najcenejše osnovne izdelke. Ko smo primerjali nekatere cene marca ali septembra, so nas poleg sončničnega olja najbolj presenetile pocenitve nekaterih testenin.

Po šestih mesecih smo v Žurnalovi primerjavi spet vzeli pod drobnogled cene nekaterih osnovnih živilskih izdelkov, od katerih ima večina daljši rok uporabe. Iskali smo najcenejši izdelek, ki smo ga v danem trenutku lahko našli na trgovskih policah oziroma v spletni prodajalni. V Sloveniji smo primerjali cene spletnih trgovin Mercatorja, Spara in Tuša ter poslovalnic Lidla, Hoferja in Eurospina. V Italiji smo preverjali cene v Famili in Lidlu, pokukali pa smo tudi v spletno trgovino Spara v Avstriji in Konzuma na Hrvaškem.

V košarico smo odlagali pšenično belo moko, beli kristalni sladkor, sol, sončnično olje, riž, mleko, jajca, mlečno čokolado in več vrst testenin. Pri večini izdelkov smo primerjali med seboj kilogramska pakiranja, kjer so bila na voljo.

Spremljanje cen izdelkov | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Pri tem nismo upoštevali popustov in ugodnosti, ki nam jih prinašajo razne kartice in klubi zvestobe, smo pa upoštevali akcijske cene, ki jih samodejno upoštevajo na blagajni. Cene smo preverjali med 19. in 22. septembrom.

Košarica najdražja v Italiji in Avstriji

V vseh trgovinah, ki so zajete v primerjavo, smo dobili osem izdelkov (pšenična bela večnamenska moka, beli sladkor, sol, sončnično olje, dolgozrnati ali paraboiled beli riž, trajno mleko z več kot 3 % maščobe, 10 jajc in 100 gramov mlečne čokolade).

Različne vrste testenin v različnih pakiranjih namreč niso bile na voljo v vseh trgovinah. Za omenjenih osem izdelkov bi pri nas odšteli med 7,98 evra in 9,63 evra. V Avstriji in Italiji bi za omenjene izdelke morali odšteti več kot deset evrov (od 10,12 do 11,37 evra), medtem ko bi nas na Hrvaškem takšna košarica stala 9,40 evra, kar je več kot pri petih od šestih trgovinah pri nas.

V vseh primerih se je košarica pocenila

Marca smo v vseh trgovinah dobili zgolj sedem izdelkov – od zgoraj naštetih nismo povsod dobili 100-gramskega pakiranja mlečne čokolade. V vseh primerih se je košarica pocenila. Največjo pocenitev smo zaznali v Sparu, medtem ko so se najmanj izdelki pocenili v italijanski Famili. Pocenitev v slovenskih trgovinah je v razponu od 0,61 evra do 2,04 evra.

V slovenskih trgovinah se večina cen izdelkov med trgovinami bistveno ne razlikujejo. Za liter sončničnega olja in kilogram belega sladkorja bi v obdobju, ko smo preverjali cene, plačali povsod enako. V večini je enaka tudi cena kilograma pšenične bele moke in kilograma soli. Nekaj večji je razpon pri nakupu 10 jajc, in sicer od 1,89 evra do 2,19 evra.

Ponudba testenin se v trgovinah razlikuje. V vseh smo našli kilogramsko pakiranje špagetov in peresnikov. Za kilogram je v povprečju treba odšteti 1,49 evra. Nekaj večji razpon je pri cenah testenin, ki so pakirane po 500 gramov. Za pol kilograma metuljčkov bi odšteli od 0,99 evra pa do 1,98 evra, za pol kilograma špagetov pa od 0,83 evra do 1,29 evra.

Ko smo primerjali cene testenin v slovenskih trgovinah marca ali septembra, smo pri nekaterih testeninah naleteli na velike pocenitve. Polžki so se v eni od prodajalen pocenili za kar 37 odstotkov, peresniki pa za kar 35 odstotkov.

Zanimiva je primerjava cen marca in septembra. Tokrat je v petih od šestih trgovin moka po enaki ceni, in sicer 0,69 evra za kilogram. Marca je bila taka cena v štirih od šestih trgovin. 

sončnično olje trgovina | Avtor: Profimedia Profimedia

Rekorder pri pocenitvah: sončnično olje

Od primerjave marca se je občutno pocenilo sončnično olje. Marca je bilo za liter treba odšteti 1,95 evra do 2,39 evra. Pri tem je treba poudariti, da je bila takrat najnižja cena akcijska. Septembra liter sončničnega olja v vseh trgovinah dobimo že za 1,29 evra. Kar pomeni, da je za liter treba odšteti okoli evro manj kot pred pol leta. 

Bolj raznolike kot marca so tokrat cene mleka. Za liter trajnega mleka z več kot 3 % maščobe lahko odštejemo od 0,79 (v treh trgovinah) do 1,39 evra (v eni trgovini). Marca je bil liter mleka 1,09 evra. 

Miks cen v Italiji

Cene najcenejših izdelkov na italijanskih policah so nekoliko višje kot pri nas. Od marca do septembra so se določeni izdelki v eni od obiskanih trgovin podražili (sladkor, riž, mleko).

V kategoriji testenin je prišlo do določenih pocenitev, čeprav moramo tu opozoriti, da smo vedno iskali najcenejši izdelek v trgovini. Torej ni nujno, da gre pri primerjavi za isto znamko. Pocenitve testenin so kar velike, nekatere so se pocenile za 8 ali 16 odstotkov, nekatere celo za 30 odstotkov. Rekorder so metuljčki v Famili, kjer so ceno skoraj prepolovili. Prav tako je bilo v Italiji zdaj cenejše sončnično olje. 

V Italiji sicer mediji že dolgo poročajo o podražitvah osnovnih živil. Kot je denimo poročala ekipa TGCOM24, ki je obiskala eno najbolj prometnih trgov v Milanu, so se tam cene osnovnih živil v primerjavi z lanskim letom podražile za kar 11,2 odstotka.

Absolutni rekorder je bil sladkor, ki se mu je cena zvišala za 46 odstotkov.

Zaradi velikih podražitev je italijanska vlada sklenila ukrepati s tako imenovanim "Protiinflacijskim četrtletjem". Gre za vladno pobudo, ki se je začela s 1. oktobrom 2023 in se bo zaključila 31. decembra 2023. Cilj pobude je zajeziti rast cen osnovnih življenjskih potrebščin, hrane in neživil za široko potrošnjo, tudi izdelki za otroke in osebno nego. 

Znižanih izdelkov je okoli 300, med njimi testenine, kruh, meso, ribe, sadje, zelenjava, mleko, pralna sredstva in izdelki za osebno nego. Cene bodo znižane do 10 odstotkov in bodo veljale tako v supermarketih kot manjših trgovinah trgovinah. Pobudo so pozdravila italijanska združenja potrošnikov, ki so poudarila pomen intervencije v boju proti rasti cen. Nekateri sicer dvomijo o učinkovitosti pobude in poudarjajo, da je inflacija posledica širših dejavnikov, ki jih ni mogoče rešiti le s popusti na potrošniško blago.

Cene sončničnega olja nižje

Tako kot v Sloveniji in Italiji so tudi v Avstriji in na Hrvaškem cene sončničnega olja nižje, kot so bile marca. Večina cen je sicer ostala na podobni ravni kot marca.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Kmodri 19:27 04.oktober 2023.

    Naši trgovci so vojni špekulante in vojni dobičkarji! V Ljubljanici jih namakat!

  • Anja1956 11:19 04.oktober 2023.

    Ker Ukrajina rabi bombe , je izvozila vse olje in žito iz zalog ! Olja .žita in sladkorja je preveč v EU, zato take cene, lahko pa bi bile še nižje, vendar trgovci ne želijo delati zastonj !

  • Ender3 10:36 04.oktober 2023.

    Sončnično olje se lahko pokvari za to ga je treba za vsako ceno spraviti v promet..Konkurence na domačem trgu ni, kupna moč pa nezadržno pada..Imajo pa trgovci še veliko rezerv za oglaševanje..