Slovenija
10 ogledov

Zvečer se začne jesen

Sončna jesen Shutterstock
Z jesenskim enakonočjem se bomo danes poslovili od poletja, ob 22.44 po našem času bo tako na severni Zemeljski polobli nastopila koledarska jesen, na južni pa pomlad.

V Astronomsko-geofizikalnem observatoriju Golovec tako kot ob vsaki menjavi letnih časov tudi danes pripravljajo dan odprtih vrat.

Enakonočje ali ekvinokcij je dan, ko je Sonce na nebu navidezno natančno nad ekvatorjem. Poleg septembra, ko enakonočje pri nas napove začetek jeseni, se to pojavi tudi marca, ko pri nas napove začetek pomladi.

Dan odprtih vrat

Na ljubljanskem Golovcu bodo na današnjem dnevu odprtih vrat astronomi obiskovalcem razkazali observatorij, opremo in astronomsko knjižnico. Pripravili bodo tudi več krajših minutnih predavanj o tem, kaj se tedaj vidi na nebu, o našem osončju, o galaksiji in kozmosu. Prav tako bodo prikazali delovanje našega največjega 70-centimetrskega robotskega teleskopa Vega, v primeru jasnega vremena pa bo zvečer mogoče tudi opazovanje nebesnih objektov z več manjšimi teleskopi.

Danes bo sicer delno jasno, predvsem na vzhodu pa bo občasno tudi pretežno oblačno vreme. Zjutraj in del dopoldneva bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost, napovedujejo v Agenciji RS za okolje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.