Slovenija
27 ogledov

Zver bi Pahorju plačeval kavice

Soočenje na POP TV Žurnal24 main
Türk: V uradu so letos stroški za 40 odstotkov nižji kot leta 2008. Pahor: Storil bom vse, da bi tisti, ki imajo več premoženja, delili breme krize. Zver: Z veseljem bi Pahorju plačeval kavice, če bi bolje vodil vlado.

"Izjava je bila neprimerna in sem se zanjo opravičil, morda sem se ljudem tudi oddolžil s tem, da sem sedaj opravil več kot 240 ur prostovoljnega dela," je predsedniški kandidat Borut Pahor odgovoril na vprašanje, če mu je danes kaj žal, da je, ko je bil premier, izjavil, da s 3000 evri komaj shaja. Drugega predsedniškega kandidata, ki je prišel na oder, so najprej vprašali, kako to, da ima ob ves čas solidni plači tako malo prihrankov in premoženja."Stanovanje, ki sem ga imel, sem podaril hčeri, da je lažje začela samostojno pot, svoje prihranke sem vložil v kvalitetno življenje v meščanskem stanovanju v Ljubljani," je odgovoril Danilo Türk. O njegovem premoženju je sicer danes ugibal tudi Požarreport. Milan Zver, ki je prišel na oder tretji, je za začetek dobil nalogo, da se spomni kakšne negativne poteze aktualne vlade. "Ukinitev sosvetov za manjšine je ena od slabih stvari te vlade," je dejal.

Mediacija med za Janšo in Jankovićem

Drugo vprašanje se je nanašalo na ponavljajočo zgodovino referendumov, s katerimi se blokirajo politične odločitve. Na vprašanje, kako bi skupaj spravili Janeza Janšo in Zorana Jankovića, je Türk dejal: "Vi veste, da sem takoj po predlaganih referendumih predlagal, da vsi stopijo korak nazaj, da bi lahko stopili skupaj. Jutri bom sprejel predsednika DZ, da bova govorila o tem, kako naprej. Stvari se razvijajo točno v smeri, ki sem jo predlagal." Zver je pomanjkanje sodelovanja očital tako Pahorju kot Türku. "Gospod Pahor se je kot premier počutil popolnoma samozadostnega in ni bil pripravljen sodelovati. Enako velja za predsednika Türka. Ko je bil čas, ni povezoval, to, kar misli jutri početi, je jalovo delo, saj so zakoni že sprejeti."

Otroška malica in trošenje urada

Predmet debate je bila tudi socialna država in ukinjanje malic v šoli. "Malica za otroke v šoli je izredno pomembna socialna kategorija, s katerim lahko hitro nekaj naredimo," je dejal Türk. Zver se je odzval z besedami: "Brezplačno malico sem uvedel jaz v času velike gospodarske rasti, ko si je Slovenija to lahko privoščila."

Türku so očitali veliko trošenje, zlasti njegov let v Sarajevo, za katerega je predsednikov urad takrat odštel 89.000 evrov. »Kar se tiče leta v Sarajevo, je predsedniški urad zakupil let, ko se je po Evropi dogajala stavka pilotov, takrat je bilo treba obiskati tri kraje v BiH,« je dejal in dodal, da za odločitev urada ni vedel, da ko pa je izvedel, je zaprosil Računsko sodišče za mnenje in se držal njihov pripomb. Povedal je, da v uradu že imajo varčevalni program in da so letos stroški za 40 odstotkov nižji kot leta 2008.

Pahor je poudaril, da bo, v primeru, če bo izvoljen, "najbolj skrbno in gospodarno obrnil vsak porabljen evro". "Storil bom vse, kar je v moji moči, da bi tisti, ki imajo več premoženja, delili breme krize," je dejal in spomnil, kako je v času, ko je bil predsednik vlade plačeval za reprezentanco. Na to se je Zver odzval z besedami: "Jaz bi z veseljem plačeval Pahorju kavico, če bi bolje vodil državo." Napovedal je tudi, da bi se njegova žena odpovedala dodatku za prvo damo.

O nepotizmu

Beseda je tekla tudi o obisku pri Moamerju Gadafiju, o lažeh nekdanjega prvaka Zaresa Gregorja Golobiča, brezplačnih vrtcih, imenovanju Zverove žene za predsednico študijskega centra za spravo ter verouku v šoli. "Na nekem drugem soočenju so me vprašali, če lahko Ana Kučan dela, kar dela. Seveda lahko, če je dobra," je dejal Zver. "Nepotizem seveda ni dobra stvar, a treba je ugotoviti, kje nepotizem je. "Jaz sem hvaležen moji mami, da nimam bratov in sester," pa je s humorjem dejal Pahor.

Na očitek, da je Türk nekdanjemu predsedniku Zares Gregorju Golobiča kril hrbet, je predsednik odgovoril, da je Golobič svojo napako obžaloval, za odstop pa bi se moral odločiti sam. Pahor je ob tem dejal, da je bilo takrat težko sprejeti odločitev in da so bili na voljo »taki in drugačni argumenti«. »Oba z sva se odločila, da bova živela s tem bremenom.«

Politični standardi

Na vprašanje, koga bi predlagali za mandatarja po parlamentarnih volitvah leta 2011, je Zver dejal, da bi predlagal Jankovića, saj mora imeti prvi možnost oblikovanja vlade tisti, ki je dobil največ glasov. Enako bi se odločil Pahor, Türk pa je dejal, da bi bilo potrebno standarde politične kulture v Sloveniji zvišati.

Nekaj očitkov je letelo tudi na Pahorjev obisk pri nekdanjem libijskem voditelju Gadafiju. Zver je poudaril, da na obisk ne bi šel, Türk pa je povedal, da je bil povabljen na praznovanje obletnice revolucije, vendar je povabilo odklonil, medtem ko so številni drugi evropski voditelji tja odšli zato, da so sklepali posle.

Pahor je med drugim izpostavil, da je edini kandidat, ki je že vodil vlado. "To je težko, na dan moraš sprejeti ogromno odločitev," je poudaril.

Predsednike v osrednji dvorani SNG Opera in balet Ljubljana so danes soočili voditelji Planeta TV Živa Rogelj, Jerca Zajc Šušteršič, Marko Potrč in Tomaž Bratož.

Komentarjev 3
  • Android 15:34 06.november 2012.

    Pahor je za kavice, ki mu jih ne bi bilo treba plačevati zapravil 18 tisoč evrov...koliko sta iz svojega žepa plačala Turk in Zver?

  • dd 11:21 06.november 2012.

    Pahor pa najbrž kandidira za "dvornega norčka", ker se že vse svoje življenje tako tudi obnaša.

  • pikijakob 22:31 05.november 2012.

    Če bi zver svojo glavo potegnil iz janševe riti in začel uporabljat svoje besede, bi mogoče celo izpadel kot odrasla oseba.