Slovenija
29 ogledov

Zver: družba mora mladim olajšati pot do samostojnosti

Evropski poslanec Milan Zver je prepričan, da nam glasovanja proti Evropa ne bo Žurnal24 main
Družba mora ustvariti sistemske pogoje, da so mladi dobro opremljeni za delo in življenje ter da se na trgu dela soočajo s čim manj turbulentnimi razmerami, ob svetovnem dnevu mladih poudarja predsedniški kandidat Milan Zver.

Ob tem Milan Zver ocenjuje, da so bili v zadnjih mesecih pri nas pripravljeni pomembni koraki v smeri aktivne politike zaposlovanja.

Vsaka družba, tudi slovenska, mora po mnenju kandidata za predsednika republike in evropskega poslanca (SDS/EPP) Zvera najti odgovore na to, kako mladim olajšati to pot, ki sega od izobraževanja in usposabljanja do prestopa v svet dela ter samostojnega življenja in ustvarjanja družine. Ta pot ne vpliva le usodno na posameznika, ampak na družben razvoj v celoti.

Ob tem je opozoril, da mladinska problematika ni enosektorska in da je še posebej pomembno, da je na nove izzive ustrezno odziven izobraževalni sistem, kjer se pravzaprav tudi vse začne.

Zver poudarja, da so mladi najpomembnejši razvojni vir oziroma potencial družbe. "Prav je, da se tega zavedate vi sami in vsi, ki imajo možnost vplivati na vaš položaj v družbi," je še zapisal v sporočilu.

Težava službe in stanovanja

Generalna skupščina OZN je leta 1999 razglasila 12. avgust za mednarodni dan mladih z namenom, da mladi opozorijo na svoj položaj, vlogo in težave, ki jih imajo. Letos poteka pod geslom Gradimo boljši svet skupaj z mladimi.

Mladi v Sloveniji predvsem izražajo nezadovoljstvo nad reševanjem perečih tem, ki jih zadevajo - od brezposelnosti do stanovanjske politike. Hkrati se zavedajo, da se morajo tudi sami bolj dejavno vključiti v družbene procese.

Türk ključ vidi v zakonodaji

Predsednik republike Danilo Türk ob današnjem svetovnem dnevu mladih poudarja, da bomo imeli letos v Sloveniji priložnost, da nekaj spremenimo glede položaja mladih, saj je v pripravi nova delovnopravna zakonodaja. Ob tem predsednik poziva k pripravi takšne zakonodaje, ki bo mladim prijazna.

Po Türkovem mnenju mora biti zakonodaja takšna, da bo mladim ljudem omogočala dovolj zgodnje vstopanje v poklicno življenje in resnične priložnosti za delo za nedoločen čas. "Naredimo takšno zakonodajo, ki bo mladim prijazna. In seveda, zavedajmo se, da bomo takšno zakonodajo lahko naredili samo, če bodo mladi v njeno pripravo resnično dobro vključeni," je ob današnjem svetovnem dnevu mladih izpostavil predsednik.

Komentarjev 5
  • privat 20:28 17.oktober 2012.

    zver...mislim če bi bil pošten možakar ,nebi hotel imeti opravka v deželi kriminala!!! Pošten ne obstaja v kriminalu...

  • Jože Prapotnik 21:15 12.avgust 2012.

    Zic...se strinjam

  • Jože Prapotnik 21:15 12.avgust 2012.

    ne samo obljubljat,teh imamo že dovolj in vidimo,kam smo prišli.....gre se Vam samo za oblast in polne žepe dnarja nič drugo.