Slovenija
22 ogledov

Zver še kar vabi na evropske volitve

Predvolilni plakat
1/2
Bralec Ivan
Vsi sodelujoči v zadnji volilni kampanji bi že morali pospraviti plakate, s katerimi so navijali za svoje, v Selški dolini pa 69 dni po volitvah visijo še plakati z evropskih volitev. Zagrožena globa je od 700 evrov.

Bralec nas je opozoril na predvolilna plakata, ki sta še v petek visela na gospodarskem objektu tik ob glavni cesti Železniki - Petrovo Brdo. Z njih se vsem mimovozečim smehlja kandidat SDS Milan Zver in jih nagovarja, naj 25. maja obkrožijo številko ob njegovem imenu. 

Zakon o volilni in referendumski kampanji od organizatorjev kampanje zahteva, da najkasneje v 15 dneh po dnevu glasovanja odstranijo vse plakate in ostale oglaševalske vsebine, ne glede na mesto, kjer so viseli. Zakon sicer dopušča, da organizatorji plakate lepijo tudi izven plakatnih mest, ki jih je dolžna pred tem določiti lokalna skupnost, a le s posebno odobritvijo lastnika, za kar je (bi) morala oseba, ki je nameščala plakata, v tem primeru poskrbeti. 

Vse prepuščeno lokalnemu "nadzoru"

Za nadzor nad plakati pa ni pristojna inšpekcija na državni temveč na lokalni ravni. Kot pojasnjujejo na Ministrstvu za notranje zadeve, lahko po poteku 15-dnevnega roka inšpekcija lokalne skupnosti ali redarstvo odredi odstranitev plakatov na stroške organizatorja in izreče globo, ki za organizatorja znaša od 700 do 2.500 evrov, za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje pa od 150 do 400 evrov. 

Ker je nadzor nad plakati v pristojnosti lokalnih skupnosti, na MNZ niso znali povedati, koliko morebitnih kršitev so pooblaščeni nadzorniki in redarji odkrili po majskih evrovolitvah, junijskem referendumu o arhivskem gradivu in po julijskih parlamentarnih volitvah ter koliko glob so v tem času napisali.

Zanimivo pa je, da se več kot dva meseca očitno noben od pristojnih nadzornikov v občini Železniki ni peljal po cesti proti Petrovemu brdu ali pa so se tja vozili z zavezanimi očmi.

V SDS so na naše vprašanje odgovorili, da bodo v najkrajšem času preverili, zakaj plakata še visita in poskrbeli za njuno odstranitev. "Očitno ga je nekdo pozabil odstraniti," so zapisali.

Komentarjev 11
  • smejka 11:35 03.avgust 2014.

    brez izjeme so vsi pijavke,pod kakšna imena in skupine so skriti,pa je vseeno

  • patrijarh 11:20 03.avgust 2014.

    Misliš nesnago ala ti in tebi podobni.

  • patrijarh 11:19 03.avgust 2014.

    Ne bluzi.