Slovenija
29 ogledov

Zver: "To ni zmaga, to je poraz"

Milan Zver
1/13
Saša Despot
Predsedniški kanididat Milan Zver se glede na rezultate vzporednih volitev ni uvrstil v drug krog volitev. Dejal je, da je zanj to velik poraz. Predsednik SDS pa se mu je zahvalil, ker je sprejel tako nehvaležno vlogo.

"To ni zmaga, to je poraz," je dejal Milan Zver. Zato bo o svoji nadaljnji karieri še razmislil.

Dejal je, da je bila predvolilna kampanja težka in dolgotrajna. Menil pa je, da je volilkam in volilcem dokaj temeljito predstavil svoj program, "veliko bolje kot konkurenta, ki ga nista imela". Kot je dodal, bosta sedaj morala povedati tudi nekaj "vsebinskih stvari, ne zgolj 'šlagerjev'".

"Zagotovo nisem vesel. Zakaj je bil rezultat takšen, bomo še videli," je dejal in čestital obema tekmecema, ki sta se tudi glede na izide vzporednih volitev uvrstila v drugi krog predsedniških volitev. Kot je dejal, pa zagotovo ne bi bilo korektno, če bi danes govoril o tem, koga bo podprl v drugem krogu. "Videli bomo, kako se bosta oba kandidata opredelila do ključnih razvojnih prioritet Slovenije, do izhoda iz krize," je še dodal Zver.

Zver se je zahvalil vsem, ki so mu namenili svoj glas na volitvah, pa tudi vsem, ki so mu pomagali v teh mesecih, zlasti SDS, strankinemu predsedniku Janezu Janši in predsednici NSi Ljudmili Novak, pa tudi vsem, ki so podpisali njegovo pobudo Združujemo za prihodnost.

"Bil je najboljši kandidat"

"Podatki niso točni in preverjeni, če pa bodo držali, pa nam je iskreno žal, da Milanu ni uspelo, saj je bil najboljši kandidat," je takoj po objavi rezultatov dejala prva dama Zverovega volilnega štaba Barbara Brezigar.

"Milan Zver je najboljši kandidat ne glede na rezultat. Ni pa še mogoče, da bi v drugem krogu stranka kogarkoli podprla. Veliko pomembnejša bo vsebina kot retorične sposobnosti." Dodala je še, da v kampanji niso naredili nobenih napak. Vendar po njenem mnenju Milan Zver ni imel enakih možnosti kot preostala kandidata.

Na vprašanje, zakaj je bila udeležba po njenem mnenju tako nizka, je dejala, da je to verjetno zato, ker so ljudje razočarani. “Ljudje so reagirali verjetno tudi glede na to, kako se napadajo ukrepi vlade.“

"Zmagala je demokracija"

"Ta rezultat je v celoti presenetljiv. Je pa zagotovo zmagala demokracija. Pokazalo se je, da strici iz ozadja nimajo več moči, da so pretrgane vezi z nekaterimi režimi, ki jih pooseblja sedanji predsednik republike," je dejal Lovro Šturm, nekdanji pravosodni minister.

"Mislim da je kandidat plačal določeno ceno, ker se v javnosti v nobenem trenutku ni distanciral od nepopularnih ukrepov trenutne vlade. V drugem krogu bo izbira zelo težka. Pa ne zato, ker bi bila oba kandidata tako zelo dobra," je dejal superminister Žiga Turk.

"Zanimivo je to, da je največji osmoljenec tega prvega kroga volitev ki so mu napovedovali zmago že v prvem krogu, aktualni predsednik republike," je dejal Ivan Štuhec. Na vprašanje, ali bi v drugem krogu podprl Boruta Pahorja, pa je dejal, da ga bo podprl, ker nima druge izbire. "Mislim da je Türka stalo tudi prepričanje, da gre že v prvi krog kot zmagovalec.“

Janša se je zahvalil Zveru

Janša se je Zveru zahvalil, da je sprejel ta izziv in da se je bojeval tako častno. "Hvala NSi, da je podprl kandidata. Mislim da je to dober obet, tudi za prihodnost. Milan je sprejel nehvaležno vlogo. Vedel je, kaj to pomeni. Tudi on bi lahko sadil rožice. Bil pa je edini, ki je imel program."

O tem, koga bo stranka podprla v drugem krogu, se bodo po besedah Janše odločili glede na to, kako bosta oba kandidata pomagala pri deblokadi. "Eden od začetka nasprotuje kriznim ukrepom, medtem ko jih je drugi podprl z besedami, v parlamentu pa je glasoval proti."

"Lepe besede, ki jim verjamejo stare mame"

"Žal mi je, da po 22 letih še ni prišlo do spoznanja v državi, da potrebujemo neki preobrat. Zame je še vedno veliko bolje povedati resnico, kot pa govoriti lepe besede, ki jim očitno verjamejo stare mame, in upati, da bo bolje, ker nekdo govori lepo. Jaz ne maram snobovstva in mislim, da so tudi ljudje to opazili in zaznali in se mu je to maščevalo. Zavzel se bom zato, da stranka podpre nekoga," je dejal Vinko Gorenak.

"Volilna kampanja je bila intenzivna"

Volilna kampanja po Zverovih besedah na predsedniških volitvah še nikoli ni bila tako intenzivna kot letos, saj se je začela zelo zgodaj. Kot je še dodal, je bilo morda premalo kandidatov, zlasti je pogrešal žensko kandidatko, a kljub temu so vsi trije pokrivali celoten spekter političnega prostora, od skrajne levice do desne sredine, zato imajo volilci po njegovem dovolj izbire.

Komentarjev 22
  • Žurnalček 14:52 20.december 2012.

    Klemen ne se sekirati , avtomat briše članke . Če to ne bi bilo res, bi meni vsaki drugi komentar obrisali, dosedaj so mi pa samo enega in to v isti polsekundi , ko sem ga poslal!

  • Žurnalček 14:49 20.december 2012.

    V SLO imamo komuniste levičarje , komuniste demokrate , komuniste desničarje , ki se pa v normalnem jeziku označujejo z komunjare fukare , kar pomeni , da so bili nekoč najbolj zagrizeni, danes se pa predstavljajo kot največji demokrati , ...prikaži več, v glavah imajo pa še zmeraj stalinistični sistem . SDS je partija komunjar fukar in nič drugega !

  • Žurnalček 14:45 20.december 2012.

    Ne sekiraj se , to na srečo briše avtomat , ne pa Admin !