Slovenija
28 ogledov

Zveza potrošnikov: banke, vrnite denar

Banka Slovenije bi sicer morala zaradi kartelnega dogovora bank ukrepati že leta Žurnal24 main
Zveza potrošnikov poziva banke, naj komitentom vrnejo denar, ki so ga pridobile z zaračunavanjem provizij za dvige na bankomatih drugih bank. Štiri banke že napovedale vračanje denarja.

"NLB, NKBM, Abanka Vipa in Banka Celje so februarja 2006 na isti dan in v istem znesku uvedle nadomestilo za dvig gotovine na bankomatu druge banke. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je odgovorne institucije takrat večkrat pozvala k ukrepanju proti bančnemu kartelu," opozarjajo v ZPS in menijo, da je zdaj, ko je odločba Urada za varstvo konkurence pravnomočna, prišel čas za vrnitev "nezakonito zaračunanih provizij".

"Abanka bo  spoštovala odločitev Vrhovnega sodišča in upoštevala odločbo Urada za varstvo konkurence. Postopki za ureditev vračila že potekajo in banka bo komitente  nadaljnjih korakih obvestila do konca meseca oktobra,"  so nam sporočili iz Abanke.

Urad za varstvo konkurence je namreč presodil, da je šlo za nedovoljeno usklajeno delovanje in da so sklepi uprav bank o ovedbi tarife nični. Banke so se sicer pritoževale, vendar je na koncu tudi Vrhovno sodišče pritrdilo uradu, njegova odločba pa je tako postala pravnomočna.

V NLB so zagotovili, da bodo "ravnali skladno s končnimi odločitvami regulatorja oz. vrhovnega sodišča. O naslednjih korakih bomo stranke oz. javnost obvestili." 

Iz NKBM sporočajo: "V Novi KBM bomo v celoti spoštovali končne odločitve regulatorja oziroma Vrhovnega sodišča in bomo, kot doslej, ravnali v dobro svojih komitentov."

Tudi odgovor Banke Celje se glasi podobno: "V Banki Celje bomo v celoti spoštovali končne odločitve regulatorja oziroma Vrhovnega sodišča."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.