Slovenija
12 ogledov

Zvišali bi cene, soglasja občin pa ni

smeti odpadki smetišče Gregor Katič
Komunala. Pred enim letom napovedali podražitev; ker je potrebno soglasje šestih občin, je zastal že drugi predlog.

Smeti. Ko je vlada pred enim letom odmrznila cene komunalnih storitev, je novogoriška komunala napovedala, da bo cene za ravnanje s smetmi podvojila, a ji do zdaj ni uspelo pridobiti soglasja šestih občin niti za najnovejši predlog, po katerem bi se cene zvišale za 1,3 evra na osebo na mesec. “Ob upoštevanju poračuna za preveč zaračunano okoljsko dajatev je bil naš zadnji predlog podražitve 0,47 evra,” razlaga Andrej Miška, direktor Komunale Nova Gorica. Enake cene bi veljale v vseh šestih občinah ožje Goriške, a je soglasje za podražitev zdaj odrekla Občina Renče - Vogrsko. Zahtevali so dodatna pojasnila, povezana s poslovanjem v letošnjem in minulih letih; nova seja občinskega sveta na to temo bo 19. decembra.

Smetarski turizem je drag

Komunala Nova Gorica je pretežno v zasebni lasti (največji posamični, več kot 32-odstotni lastnik je Salonit Anhovo, več kot 12-odstotkov pa ima v lasti tuja fizična oseba) in po javno dostopnih podatkih posluje dobro.

V zadnjih šestih letih je imela dobiček; največ leta 2010, ko je dosegel skoraj pol milijona evrov. “Zadeve so se od lani do letos dramatično spremenile, tudi zaradi odvoza smeti na Ptuj, imamo nove stroške. Strošek odvoza smeti na drugo deponijo bi po naših izračunih na letni ravni znašal skoraj dva milijona evrov,” poudarja Miška. S predvideno podražitvijo so doslej soglašale občine Miren - Kostanjevica, Šempeter - Vrtojba, Kanal ob Soči ter Nova Gorica.

Nove naloge in podražitve

V zadnjih treh letih so morala komunalna podjetja vpeljati vrsto novih storitev (ločeno zbiranje biorazgradljivih kuhinjskih odpadkov, nagrobnih sveč) in razširiti ločeno zbiranje odpadkov. “Poleg tega smo morali vpeljati predhodno obdelavo odpadkov in postaviti novo čistilno napravo na Ceru Nova Gorica. Ob tem so cene za ravnanje z odpadki nespremenjene že 12 let. V tem času so se najizraziteje zvišale cene goriva, ki so se od leta 2007 do danes za liter dizelskega goriva dvignile 44 odstotkov. Komunala Nova Gorica je pripravila elaborat o uskladitvi cen, ki podrobno opisuje tudi vsa druga povišanja,” pojasnjuje prvi mož novogoriške komunale.

Komentarjev 2
  • zcmr 20:39 01.december 2013.

    Lopovi pozresni ne povedo da vec kot je locenih odpadkov vec je prodanih surovin in vec € nakasirajo, ce ze 12 let gredo naprej brez podrazitev se pravi da smo pred 12 ali 10 leti odvoz smeti preplacevali vsaj 10 ...prikaži več x in samo zamislimo si koliko denarja so si nakopali da so smeti enostavno odvazali v staro goro in kipali v neurejeno dolino. Naj to komunalo zaprejo in dajo koncesijo podjetju ki smeti odvaza v Italianski gorici in se nam bodo poloznice znizale.

  • astibo8020 20:25 01.december 2013.

    Kaj drugega od politično nastavljenih kadrov tako ni za pričakovati. Monopolisti, ki živijo od žuljev drugih, tudi tukaj bo potrebno počasi razčistiti zadeve.