Slovenija
2183 ogledov

Zvišali kazni za črne gradnje

Ljubljana Anže Petkovšek
Vlada je zvišala kazni za lastnike nedovoljenih gradenj. Najnižja kazen bo 320 evrov, za zahtevne objekte pa zgornje meje ni.

Vlada je na današnji seji zvišala kazni za nedovoljene gradnje. V skladu z zakonom o graditvi objektov mora investitor oziroma lastnik nedovoljene gradnje (nelegalne, neskladne in nevarne gradnje) plačati nadomestilo za degradacijo in uzurpacijo prostora, ki ga odmeri upravna enota po uradni dolžnosti v postopku izdaje gradbenega dovoljenja oziroma na podlagi izdane inšpekcijske odločbe.

Črna gradnja ne sme biti cenejša od legalne

Ključna sprememba se nanaša na dvig vrednosti točke, ki se s 4 evrov dvigne na 8 evrov. "Pri tem se zasleduje osnovni cilj, ki je bil večkrat tudi medijsko izpostavljen, da nezakonito ravnanje, kar črna gradnja je, ne sme biti cenejše od gradnje po legalni poti," so zapisali v sporočilu po seji vlade. Kot dodaten argument za dvig višine točke so navedli dejstvo, da se vrednost točke od leta 2003 ni bistveno spreminjala. Podatki iz leta 2012 in prve polovice leta 2013 kažejo, da je povprečno plačilo tega nadomestila manj kot 900 evrov.

Od 320 evrov

Uredba določa tudi spodnjo in zgornjo mejo možne odmere nadomestila. Najnižja možna vrednost odmere je po novem 320 evrov za enostavne in nezahtevne objekte, 640 evrov za manj zahtevne objekte in 1.600 evrov za zahtevne objekte.

Določili so tudi zgornjo mejo za enostavne in nezahtevne objekte, ki znaša 8.000 evrov, in za manj zahtevne objekte, ki znaša 24.000 evrov. Le za zahtevne objekte zgornja meja ni postavljena. Poenoti in zniža se tudi faktor, ki je povzročal večja in nesorazmerna odstopanja pri odmerah nadomestila pri poslovnih, kmetijskih in drugih nestanovanjskih objektih ter pomožnih gradbenoinženirskih objektih (na primer oporni zidovi).

Kazen bo mogoče znižati

Kazen bo mogoče tudi znižati. Če se bo nadomestilo odmerilo v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja za črno gradnjo, ki jo je investitor sam legaliziral, se nadomestilo zniža za 15 odstotkov. Če pa zavezanec sam izvrši inšpekcijski ukrep odstranitve objekta pred izdano odločbo o odmeri nadomestila, se ta lahko zniža za 75 odstotkov.

Odmerjeno nadomestilo bo mogoče plačati tudi na obroke, saj kot so zapisali, glede na gospodarske razmere nekateri investitorji nelegalne gradnje niso zmožni takojšnjega enkratnega plačila odmerjenega nadomestila.

Komentarjev 5
  • rogixl 16:13 16.januar 2014.

    Ubogi narod bo spet najebal. Ta najhujši kršitelji itak ne bodo nič plačali.

  • rogixl 16:13 16.januar 2014.

    Ubogi narod bo spet najebal. Ta najhujši kršitelji itak ne bodo nič plačali.

  • maresem 14:59 16.januar 2014.

    ... tako, da bodo ociganili nas, kot za vsako stvar.