Slovenija
8 ogledov

Zvišanja plač ne bo

Razpravljati o višini neto plače in jo postavljati v ospredje pomeni, da s tem n Žurnal24 main
Vodstvo zagotavlja, da se v Mariborskih livarnah nič ne dogaja. Sindikalisti so pomirili delavce.
“Ljudje so se pomirili, delo je teklo normalno,” nam je včeraj popoldne pojasnil Branko Medik, sindikalist Skeia, ki nas je zjutraj obvestil, da so nekateri delavci Mariborske livarne Maribor (MLM) zjutraj 
že razmišljali o neorganizirani stavki ali vsaj zboru, in sicer mimo sindikata.

“Pri nas se nič ne dogaja, vse je mirno. Nisem seznanjen, da bi delavci razmišljali o kakšni stavki. Kolikor vem, 
podpirajo svoje sindikalne predstavnike, saj so jih sami izvolili,” je razložil Branko Žerdoner, predsednik 
uprave MLM.

 

147

delavcev od 950 v MLM prejema 588 evrov bruto.

Mizerna plača
“V MLM delam že 35 let. Konec meseca dobim na račun nekaj manj kot 530 evrov. Kako naj preživim s tem? Vesel sem le, da imam službo,” nam je med obiskom zaupal eden izmed delavcev. Da so delavci nezadovoljni s plačami, je povedal tudi Medik: “Saj jih lahko razumete, da je težko preživeti s 400 evri na mesec. Se pa že vsaj 10 let borimo za višje plače.”

Predsednik uprave Žerdoner nas je med obiskom v MLM sicer podučil, naj ne operiramo z neto zneski plač: “V Sloveniji neto plača ne obstaja, ampak morate operirati z bruto plačo."

Sredstva za regres
Kljub zagotovilom sindikata, da se z upravo pospešeno pogajajo za plače in da so Žerdonerju poslali zahtevo za zvišanje minimalnih plač, predsednik uprave MLM pojasnjuje: “Delavcem nisem obljubil, da bomo dvignili plače do 15. novembra. Nimamo niti stavkovnih pogajanj niti normalnih pogajanj o dvigu plač, saj tega letos zagotovo ne bo.”

Medtem ko je Medik jasno poudaril, da bodo delavci 19. oktobra na svoji plačilni listi imeli tudi del regresa za letos, je Žerdoner povedal: “Letos smo poskrbeli, da smo imeli vsaj za plače. Zavezali smo se, da bodo dobili del regresa oktobra. Treba pa je naprej zagotoviti sredstva za izplačilo.”
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.