Slovenija
5846 ogledov

Zvišanje pokojnin bo zelo verjetno padlo v vodo

denar upokojenec Profimedia
V parlamentu bodo jutri po vetih državnega sveta ponovno odločali o zakonu, ki določa višino povprečnine za občine, ter zakonu, ki prinaša izredno uskladitev pokojnin.

Zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti med drugim določa višino povprečnine za občine, državnim svetnikom pa se zapisani znesek zdi prenizek za zagotavljanje financiranja dejanskih stroškov občin.

Državni svet je izglasoval tudi veto na interventni zakon, ki poleg omejitve stroškov za plače v javnem sektorju določa izredno uskladitev pokojnin. Po predlogu bi se pokojnine konec prihodnjega leta zvišale za 6,5 evra, za vse upokojence v enakem znesku. Državnim svetnikom pa se uskladitev pokojnin v nominalnem znesku, in ne v odstotkih, ne zdi sprejemljiva.

Da bosta oba zakona uveljavljena, mora zanje ob ponovnem odločanju glasovati vsaj 46 poslancev. Zakon o izvrševanju proračunov je sicer prvič podprlo 48 poslancev, 41 pa jih je bilo proti, za interventni zakon pa je glasovalo 56 poslancev, proti pa ni bil nihče.

Desus in SMC proti temu, da bi vsi dobili enako

A se utegne ob ponovnem glasovanju to razmerje nekoliko spremeniti, saj poslanci Desusa podpore zakonskima besediloma še niso zagotovili. Sporen se jim zdi zlasti način izredne uskladitve pokojnin, ki je bil v besedilo vnesen na predlog SAB, saj se zavzemajo za uskladitev pokojnin v odstotkih.

Pojavili so se očitki, da bi bil zakon lahko celo protiustaven, saj posega v pravice oziroma razmerja, ki so bila postavljena na podlagi plačanih prispevkov.

Da gre za nesistemsko in nepravično rešitev, menijo tudi v SMC, kjer podpirajo prvotno dogovrjen predlog, da se pokojnine ob 2,5-odstotni rasti izredno uskladijo v odstotkih.

Če bo zakon v ponedeljek potrjen, pa so v Desusu napovedali, da bodo v postopek vložili novelo zakona, s katero bodo poskušali doseči uveljavitev svojega predloga.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 09:48 02.december 2019.

    To ni zvišanje pokolnin,to je delanje norcev iz ljudi ki so to državo hranili z davki. Zdaj se pa obnašate tako da bi vam morali rit lizat za vsak euro, ki ga dobijo.

  • migi 09:31 02.december 2019.

    eni jedo zelje, drugi pa meso....vsi pa imamo segedin......tako je v teh butalah!!!!!!!!!!

  • Kirka 09:19 02.december 2019.

    Ne razumem, kaj bluzite o enakih penzijah. Osnovne penzije so različne, glede na vplačane prispevke. Eden dobi 5oo€, drugi več ali precej več. Od tu naprej nihče več ne vplačuje v blagajno, edino pravične bi bile uskladitve v nominalnem (enakem) ...prikaži več znesku. Če bi bilo tako vsa leta, bi bile tudi najnižje penzije danes dostojne za preživetje.