Slovenija
15 ogledov

"Žvižgi oskrunili svetost kraja"

proslava kongresni trg Boštjan Tacol
Potem ko so pred spomenikom bazoviškim junakom žvižgi zasenčili govor ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmile Novak, sta se danes dogajanje danes odzvali krovni organizaciji slovenske manjšine v Italiji, Svet slovenskih organizacij (SSO) in Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ).

SSO je ministrici Ljudmili Novak in generalnemu konzulu v Trstu Dimitriju Ruplu izrekel solidarnost v zvezi z, kot so zapisali, vse obsodbe vrednimi izgredi pred bazoviškim spomenikom.

"Posebej ministrica Novakova, ki je zastopala s častno stražo vso slovensko vlado, je bila tarča tipično fašističnega kričanja, psovanja in žvižganja in to s strani večje skupine zastavonoš, ki so v glavnem prišli sem z onkraj državne meje ... Ti grobi vnaprej pripravljeni napadi s strani večje skupine agitatorjev niso bili uperjeni samo proti slovenski vladi in slovenski državi sami, ampak proti vsem demokratičnim Slovencem, kjer koli živimo, delamo in ustvarjamo," je v izjavi za javnost zapisal SSO.

SSO obžaluje, da je večji del proslave "potekal bolj v politikantskem stilu raznih napisanih sloganov in so nekateri govorci oz. govorniki zamejski prostor pred spomenikom štirim junakom zamenjali s kakšnim krajevnim shodom predvolilnega značaja", ter da se je to "zgodilo na kraju, ki je nam Primorcem svet kraj, kraj trpljenja in upanja v našo svetlejšo bodočnost".

Žvižgi oskrunili svetost kraja

Tovrstni izgredi so oskrunili svetost kraja spomina na štiri junake, ki so leta 1930 padli za ideal slovenstva in demokratičnih vrednot, ki nam morejo vsem biti visoko nad vsakim politikantstvom in pritlehno volilno ideološko propagando, še menijo v SSO.

SKGZ pa zvezi z incidentom na nedeljski slovesnosti v sporočilu za javnost poudarja, da je bila Bazovica "vedno kraj spomina in spoštovanja do ljudi, ki so svoja življenja žrtvovali za boljši svet in demokracijo".

"Demokracija in medsebojno spoštovanje pomenita, da ima vsakdo pravico izraziti svoje mnenje in ideje. Bazovica je v vseh teh letih gostila veliko število gostov in govornikov, ki so z različnih gledišč ocenili zgodovinska dogajanja in se dotaknili aktualnih tematik, tudi takih, s katerimi se vsi ne strinjamo. Naša skrb in želja je, da se lahko različna mnenja izražajo in da vsakdo lahko pove, kar misli. Spoštljiv odnos do različnosti je gotovo eden od temeljev demokratične in svobodomiselne družbe, za katero so se borili in izgubili življenje Ferdo Bidovec, Franjo Marušič, Zvonimir Miloš in Vekoslav Valenčič," je SKGZ zapisal v sporočilu za javnost.

Hkrati je SKGZ podprl prizadevanja odbora za proslavo bazoviških junakov pri narodni in študijski knjižnici v Trstu, da bi bazoviško obeležje priznali kot spomenik državnega pomena, ter revizijo prvega tržaškega procesa, v kateri bi štiri bazoviške junake spoznali za nedolžne.

SKGZ tudi podpira prizadevanja, da se zagotovi prost dostop javnosti k spominski plošči na Opčinah, kjer so leta 1941 ustrelili pet antifašistov, in se strinja s predlogom, da bi bazoviški spomenik priznali kot del narodne in kulturne dediščine celotnega slovenskega naroda.

Komentarjev 10
  • Žurnalček 12:49 26.november 2012.

    No to je pa beseda na mestu !

  • Žurnalček 12:49 26.november 2012.

    6 X pravilno !

  • Žurnalček 12:48 26.november 2012.

    Očitno SSO nima pojma o pojmu o dogajanja v SLO . Kako lahko drži govor SLOVENSKIM JUNAKOM oseba , ki zastopa in nadaljuje delo tistih , zaradi katerih so junaki bili ustreljeni ! Zato tudi ŽVIŽGI in srečo imate , ...prikaži več, da jo niso tudi zasuli z jajci ! Drugič pa pazite koga vabite, za slavnostnega govornika !