Slovenija
15 ogledov

Zvonili so v prazno

Na obisku pri mariborskih svetnikih Nino Verdnik
Svetniki. Protestniki so jih iskali doma. Nadomestni bodo stali 150 tisoč evrov.

"Odstopiti morajo. Tako dolgo jih bomo obiskovali, da končamo to mučenje v našem mestu," pravi ena od okrog 50 protestnikov, ki so sinoči napovedano obiskali tri mestne svetnike – Primoža Juharta iz Liste za pravičnost in razvoj, Brigito Brumen iz SDS in Jelko Kolmanič iz stranke Desus. Doma niso našli nikogar, za dva pa stanovalci v bloku še sploh niso slišali, da bi tam prebivala. Policija je okrepljeno varovala njihove domove, protestniki pa so pred vhodnimi vrati prebrali odstopne izjave.

Nenapovedano so obiskali še svetnika Aleksandara Jovanovića (Županova lista in SLS), vrata je protestnikom odprla njegova mama in povedala, da je doma v Pesnici. "Zgrešili smo se za nekaj minut. Prijetno se moja mama ni počutila, ko je bilo pred vrati toliko ljudi, ki so kričali, govorili po megafonu in tolkli po pokrovkah. Ampak mama je v vseh teh letih videla že toliko neumnosti, da je še ena ni presenetila," je povedal Jovanović.

Kje živijo svetniki?

Protestniki, ki so z akcijo zadovoljni, napovedujejo, da bodo že nocoj obiskali druge mestne svetnike. "Ugotavljamo, da ima veliko mestnih svetnikov navidezna stalna bivališča," so zapisali v skupini na Facebooku. "Videti je, da so v Mariboru samo prijavljeni, da so lahko postali mariborski mestni svetniki, dejansko pa živijo drugje," je komentiral protestnik Sanjin Jašar.

Volitve po ceni ene hiše

Doslej je odstopilo deset članov mestnega sveta, a le v SD, kjer so odstopili vsi štirje mestni svetniki, so se stolčku odpovedali tudi vsi nadomestni člani na listi. Pri LDS, Zares in Zelenih Slovenije nadomestne kandidate pozivajo, naj mandata ne sprejmejo. A da bi jih Mariborčani lahko volili 24. marca v morebitnem drugem krogu županskih volitev, morajo z izjasnitvijo pohiteti, sicer bo razpisana še tretja volilna nedelja. "Ena volilna nedelja davkoplačevalce stane 150 tisoč evrov," pravi Branko Reisman iz volilne komisije in dodaja: "Lahko se zgodi absurdna situacija. Za stranko, ki ima enega svetnika in nihče od naslednjih ne želi sprejeti funkcije, bomo morali razpisati nove nadomestne volitve, vnovič aktivirati vse mariborske volilce in vse volilne odbore."

Komentarjev 3
  • alfredo 12:54 10.januar 2013.

    Javni linč je to. Katastrofa, da "protestniki" strašijo ljudi. včerajšnji posnetki na TV so bili škandalozni...nazadnje je bilo to pri nas, ko so med osamosvojitveno vojno po telefonih in tudi po stanovanjih grozili Neslovencem...

  • anastasia 11:24 10.januar 2013.

    V šolah, bolnišnicah, vrtcih, posebnih socialni zavodih se odpušča. Od kod toliko denarja za nadomestne svetnike? Ali ste zato protestirali, da ste pljunili v lastne žepe? To gre iz proračuna, dragi moji!

  • erikkk 09:58 10.januar 2013.

    Jaz ne vidim to kot neumnost, če ljudje vstrajajo da odstopijo ...Pač se bo gospod svetnik, ki je tole označil za neumnost, moral sprijazniti z odstopom...Izjave da so protesti neumnost ga ne bojo obdržale na položaju ...