Slovenija
25 ogledov

ZZZS jutri o doplačevanju kontracepcije

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pred stavbo ZZZS za jutri napovedan protestni shod.

Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) bo jutri dopoldne odločal o uvedbi terapevtske skupine zdravil za kontraceptive, kar bi lahko privedlo do doplačevanja kontracepcije.

Proti doplačilom kontracepcijskih tablet so se zavzeli tudi na ministrstvu za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Anja Kopač Mrak. "Uvedba dodatnega plačila za kontracepcijo bi pomenila velik korak nazaj v več desetletnem delu in prizadevanjih na področju reproduktivnega zdravja," opozarjajo. Ministrstvo se tako pridružuje tistim civilnodružbenim organizacijam in skupinam, ki si prizadevajo za ohranitev brezplačne kontracepcije.

Ukrep  bi "omogočil prihranek okoli dveh milijonov evrov, očitno na račun žensk, ki bi morale kontracepcijo doplačevati," pravijo v sporočilo za javnost.

"Učinkovita, dostopna in brezplačna kontracepcija predstavlja pomembni sestavni del širših prizadevanj za zagotavljanje spolnega in reproduktivnega zdravja žensk v Sloveniji in s tem tudi enakih možnosti žensk in moških," so zapisali. Kot so dodali, raziskave in podatki kažejo, da je sedanji sistem dostopnosti do kontracepcije dober in učinkovit, poleg tega je Slovenija ena od redkih in obenem najuspešnejših držav z zelo nizkim številom splavov in najstniških nosečnosti.

Uvedba dodatnega bi lahko vodilo v poslabšanje reproduktivnega zdravja žensk, ki je trenutno na visoki, zavidljivi ravni. Plačilo bi namreč lahko, zlasti mladostnicam in drugim ranljivim skupinam žensk, omejilo dostop do kontracepcije, povečalo njihovo stisko, obenem pa bi se posledično povečalo število nezaželenih nosečnosti in s tem tudi število splavov.

dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 8
  • Pepe007 10:26 15.september 2016.

    Mislim, da morajo biti bremena porazdeljena. Danes, ko je zobna protetika skoraj v celoti doplačljiva, ko za starostno daljnovidnost ne da ZZZS niti centa, se mi zdi nekako nesramno, da bi obstajala področja, ki so še manj nujna za osnovno ...prikaži več preživetje in so povsem brez doplačil.

  • MK 08:14 15.september 2016.

    še splav prepovedat pa je. to je dejansko uboj živega bitja, pa če vam je prav ali ne. lahko se pogovarjamo o posilstvih in drugih deviacijah ampak to je to.Naj pa ženske malo pazijo s kom in na ...prikaži več kakšen način razširjajo noge. Že tako, cel svet pozna reklo "tako mlada in že Slovenka". Mene je malo sram, ko hodim po svetu pa vsi razlagajo, kok so Slovenke lahko dostopne. Ena pijača in že je s tabo v postli. Sploh poleti.Sicer nam pa višja rodnost ne bo škodila. Ta trenutek čaka več kot 800 parov na možnost posvojitve slovenskega otroka. Bojo pa pač rodile. Mogoče si bodo potem zapomnile.

  • Gigiiinjo 07:05 15.september 2016.

    seveda. težje pridejo do tega mladoletne