Slovenija
7 ogledov

ZZZS leto končal s 659.000 evri minusa

Samo Fakin pravi: “Pokopal sem zgodovino, povezano s celjsko bolnišnico, škoda m Žurnal24 main
Celotni prihodki zavoda so bili lani za 0,1 odstotka manjši od načrtovanih.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je lansko leto končal s presežkom odhodkov nad prihodki v višini nekaj manj kot 659.000 evrov, je na današnji seji skupščine zavoda, ki se je seznanila s poslovanjem zavoda v letu 2013, dejal generalni direktor ZZZS Samo Fakin. Poudaril je, da je zavod leto končal brez zadolževanja.

Celotni prihodki zavoda so v lanskem letu znašali 2.289.147.422 evrov in so manjši od načrtovanih za 0,1 odstotka, zlasti zaradi manjših prihodkov iz naslova konvencij z drugimi državami, je pojasnil Fakin.

Večina prihodkov od prispevkov 

Večino oziroma 97,8 odstotka prihodkov predstavljajo prihodki od plačanih prispevkov. Ti so v primerjavi z letom prej realno za tri odstotke manjši, kar po Fakinovih besedah kaže na zaostrene gospodarske razmere v lanskem letu.

Celotni odhodki zavoda v lanskem letu pa znašajo 2.289.806.031 evrov. Od tega približno dve tretjini oziroma 70-odstotni delež predstavljajo zdravstvene storitve.

Primanjkljaj je v lanskem letu znašal 658.609 evrov, zavod pa ga je po Fakinovih besedah pokril iz lastnih virov.

Brez zadolževanja 

ZZZS je že deveto leto zapored uresničil zahtevo organov upravljanja zavoda in vladnega programa stabilnosti ter poslovno leto končal brez zadolžitve, je dejal Fakin. Toda vodstvo zavoda opozarja, da je bila ta zahteva dosežena z dogovorjenim zamikom rokov za plačilo drugega in tretjega dela mesečnega avansa, tako da sta zadnja dva dela mesečnega avansa za december 2013 zapadla v plačilo v leto 2014 v višini 49 milijonov evrov.

Fakin je opozoril, da bo letno poročilo o poslovanju zavoda za leto 2013 predloženo v sprejetje skupščini po prejetju končnega revizijskega poročila računskega sodišča na poročilo.

Člani skupščine so na današnji seji sprejeli tudi štiri od petih sklepov, ki jih je predlagala skupina upokojencev v skupščini. Tako bodo v skladu z enim od sprejetih sklepov strokovne službe pripravile poročilo o delu predstavnikov zavoda v svetih zdravstvenih zavodov.

O medicinskih pripomočkih 

Na današnji seji so sprejeli tudi pravilnik o določitvi izhodišč za cenovne standarde medicinskih pripomočkov iz obveznega zdravstvenega zavarovanja ter pravilnik o uvrščanju in izločitvi medicinskih pripomočkov na seznam medicinskih pripomočkov. Sprejetje obeh aktov pomeni pomemben korak pri sistemskem zagotavljanju medicinskih pripomočkov, opozarjajo v zavodu.

Za vse medicinske pripomočke bodo najprej določili minimalne tehnične zahteve, česar danes ni, je novinarjem pojasnil Drago Perkič z oddelka za medicinske pripomočke na zavodu. Seznam pripomočkov pri zdravljenju inkontinence in sladkorne bolezni, ki sta dve najpomembnejši skupini medicinskih pripomočkov, želijo po njegovih besedah vzpostaviti v enem letu.

Komentarjev 2
  • mph 23:16 08.oktober 2014.

    Ampak so ga uspeli odstranit kljub pištoli, ki jo je nosil s sabo. Neverjetno pa, da ga nihče ne uspe odnest iz ZZZS. Gre za največjo finančno organizacijo, vodi pa jo faliren in nesposoben organizacije zdravnik. Ima pa vsekakor močne ...prikaži več botre. Sicer pa ima ZZZS zelo enostavno pozitivno poslovanje ali pozitivno nulo. Zmanjša obroke bolnišnicam, pa je njegova miza vedno enako polna.

  • dragec 18:54 25.marec 2014.

    tale Fakin je zadosta pizdarij naredilkot direktor bolnišnice Celje