Slovenija
13 ogledov

ZZZS o 40-milijonskem minusu

Samo Fakin je včeraj dobil podporo poslancev državnega zbora za drugi mandat na Žurnal24 main
Člani skupščine Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so zavrnili sklep, da se minus v zdravstveni blagajni zmanjša na račun prenosa določenih obveznosti na dopolnilno zavarovanje.

"Ni mi več jasno, če vsi vemo, zakaj smo glasovali. Predvsem pa, ali se zavedamo, kakšne posledice bo to imelo," je razplet glasovanja skupščine pospremil Samo Fakin, generalni direktor ZZZS.

Spomnimo, blagajna ima trenutno 40 milijonov evrov minusa. Za okoli dvajset milijonov evrov naj bi ga po Fakinovem predlogu zmanjšali na ta način, da se vnovič zmanjša delež, ki se iz obveznega zavarovanja plačuje za nenujne reševalne prevoze, zdraviliško zdravljene, zobno protetiko, zdravila iz vmesne liste in očesne pripomočke za odrasle.

ZZZS bi do konca prihodnjega leta za te storitve plačeval le en odstotek (zdaj 10 odstotkov), zavarovalnice pa ostalih 99 odstotkov.

Grozil bi dvig premij

Ivan Gračar, član uprave Vzajemne, ki v skupščini sedi kot predstavnik delodajalcev, je opozoril, da bi taka prevalitev stroškov pomenila tudi dvig premij prostovoljnega zavarovanja za 1,25 evra na mesec.

Trenutno pa člani skupščine iščejo možnosti, kako bi vendarle proceduralno našli možnost, da se o zavrnjenem sklepu glasuje še enkrat. Možnost, ki jo predlagajo, je združitev točke, ki je bila zavrnjena s točko o rebalansu, ter morebiti sprejetje sklepa skozi vrata rebalansa.

Na skupščini tudi Živčec Kalanova

Na skupščini je prisotna tudi Gordana Živčec Kalan, šefinja zdravniške zbornice, čeprav ni članica skupščine ZZZS. Doslej se je kot gostja oglasila že dvakrat.

Predvsem je izpostavila, da dopolnilne zavarovalnice za operativne stroške letno porabijo 60 milijonov evrov in da predlog o prenosu stroškov zanje pomeni le šest milijonov, ki bi jih morale dati v javno blagajno.

Nekatere člane pa je razburila z repliko na neizdajanje računov na primarni ravni. Povedala je namreč, da pogosto izda račune za zdravljenje, a večinoma tujim državljanom, ki so šokirani, kako je pri nas zdravstvo poceni. Med člani je s to izjavo takoj spodbudila negodovanje, da v Sloveniji tudi nimamo takih plač kot v tujini.

Komentarjev 3
  • Mr.Bean 14:13 11.julij 2011.

    »Tujci šokirani, kako poceni zdravstvo imamo.«…… Jaz sem šokiran na take, ki to izjavijo in verjamejo!

  • zic 13:53 11.julij 2011.

    lahko jim pa dražje zaračunate pa se bodo nehal čudit!!! Nej tile presranci tudi povedo za koliko imajo večje plače od nas..pa se boš pol tut ti čudila, kako imajo več od nas...butara ena!?

  • 1111 13:29 11.julij 2011.

    tej babi treba očala razbit, pa kakšen mostiček v gobcu naravnat...mrš!