Slovenija
211 ogledov

ZZZS zaostruje letovanje v Punatu

(Foto: Daša Purgaj) Žurnal24 main
Rdeči križ: Javni razpis z ostrejšimi merili. ZZZS: Merila ostajajo nespremenjena.

Letošnji javni razpis Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za letovanje otrok iz socialno ogroženih družin naj bi prijave zaostroval. Na Rdečem križu vidijo to zaostrovanje dejanje v škodo otrok, na ZZZS pa pravijo, da gre le za varovalo pred kršitvami.

Območno združenje Rdečega križa Maribor je organizator in izvajalec letovanja otrok v Punatu, letos že 59. sezone. Do zdaj je z njimi letovalo več kot 113.000 otrok.

Ne morejo nuditi strokovne nege


"V javnem razpisu, ki ga je letos izvedel ZZZS, pa so merila za letovanje zelo zaostrili in jih napisali, kot da je to klimatsko zdravljenje otrok in bi prišli za napotitev v poštev samo tisti, ki so bili vsaj dvakrat hospitalizirani ali pa so bili vsaj dvakrat vpisani v zdravstveno dokumentacijo," pojasnjuje sekretar območnega združenja Rdečega Križa Maribor Alojz Kovačič.

Takšnih otrok, kot pravi, praktično ne morejo imeti, saj gre za zdravstveno preventivno letovanje otrok, ki ga izvajajo s prostovoljci. Za otroke, ki so težje bolni, pa misli, da je potrebna strokovna nega, ki pa jo zelo težko izvajajo.

Manj otrok na morje

"Bojim se, da letos zaradi takšnega razpisa na morje ne bo šlo toliko otrok, kot bi lahko šli sicer," razlaga Kovačič.

Odločitev, kdo bo lahko letoval na morju, bo odvisna od osebnih zdravnikov. "Čeprav nisem strokovnjak, bi rad opozoril, da so se metode in načini na posameznih področjih bistveno spremenili. Če ima otrok astmo in še ni vključen v zdravstveno evidenco, tako ne bo mogel letovati na morju," razlaga Kovačič. Pravi, da bodo poskušali narediti vse, da bodo obveščali, prosili in predlagali, in če bo v interesu staršev in otrok, bodo poskušali tudi letošnjo, 59. sezono letovanja v Punatu kakovostno izvesti, vendar ni vse odvisno od organizatorjev.

Letovanje v Punatu se sicer začne 19. junija, ko se bo na morje vsakih 14 dni odpeljalo od osem do 11 avtobusov, konča pa se zadnji teden v avgustu.

ZZZS: Razpis ostaja enak

Medtem so se odzvali tudi na ZZZS, OE Maribor, kjer pravijo, da pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja v 52. členu določajo, da otroku, ki je bil večkrat hospitaliziran ali je pogosteje bolan, zavod sofinancira letovanje v organizirani in strokovno vodeni zdravstveni koloniji.

"Spremenilo se ni nič razen to, da se bolj opozarja zdravnike, da spoštujejo pravila in na letovanje res pošiljajo bolne otroke. Dogajalo se je namreč, da so na letovanje pošiljali tudi popolnoma zdrave otroke," pojasnjuje direktor OE ZZZS Maribor Stane Frim. Dodaja, da zavod ne spreminja meril.

"Pojasniti je še treba, da je napotitev v zdravstveno kolonijo namenjena otrokom z zdravstvenimi omogočiti letovanja na morju. Še manj pa so te napotitve namenjene organizatorjem in njihovemu finančnemu poslovanju," še dodaja Frim.

Letos sicer načrtujejo zdravstveno letovanje za 8.594 otrok in šolarjev, kar za 14-dnevno bivanje obsega skupaj 120.316 dni. Celotna vrednost programa zdravstvenega letovanja otrok pa sicer  znaša slaba dva milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.