Slovenija
27 ogledov

ZZZS znižala plače 24 delavcem

ZZZS Žurnal24 main
Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) potrdila oceno poslovanja s projekcijo poslovanja do konca leta. 24 vodilnim delavcem ZZZS nižje plače.

Minister za zdravje Dorjan Marušič je v uvodu seje skupščine ZZZS dejal, da so potrebne strukturne spremembe za prihodnost. Ekonomske razmere so letos zelo nestabilne, gospodarska rast je nižja, bruto domači proizvod je padel, zato je nestabilno tudi poslovanje zavoda, je poudaril minister. Ob tem je sicer dodal, da je bilo poslovanje zavoda aprila in maja "nekoliko boljše", a že to, da letos mesečno spremljajo poslovanje, po njegovem kaže na izredne razmere.

24 delavcem nižje plače
Računsko sodišče je v reviziji poslovanja ZZZS ugotovilo nepravilnosti pri obračunavanju plač in zavodu izreklo mnenje s pridržkom. Vsem 24 vodilnim delavcem, na katere se je nanašala ugotovitev računskega sodišča, so že izdali anekse k pogodbam o zaposlitvi in jim plače za maj izplačali v skladu z aneksi. Vseh 24 se je tudi že pritožilo.
"V zakon o javnih uslužbencih težko uvrstimo vodstvene delavce katere koli ustanove. Sramotno je, da je minister za zdravje na 2000. mestu v zdravstvenem sistemu po plači, le zato, ker je minister. Isto velja za vse vodilne sodelavce na zavodu, ki so nemalokrat po 12 ur na dan v službi in krmarijo ta sistem, da zavod posluje stabilno," ob tem pravi Fakin.
Primanjkljaj že 67 mio evrov
Finančni načrt za letos predvideva 54 milijonov evrov primanjkljaja, ki bi jih lahko pokrili iz rezerv. A zadnja ocena poslovanja zavoda napoveduje že za 67 milijonov evrov primanjkljaja. V tem primeru bi po besedah ministra porabili vse rezerve iz preteklih let in se zadolžili za 12 milijonov evrov. Zato je rebalans po njegovem neizogiben.

 

Potrebne so strukturne spremembe, da bomo v prihodnjih letih lahko dosegli racionalizacijo ter zagotovili kakovost in varnost zdravstvenega sistema, je člane skupščine opozoril minister.

Med nujnimi ukrepi je izpostavil boljše sodelovanje z Davčno upravo RS, prevetritev zdravstvenih pravic, novosti na področju zdravil, optimizacija javnih naročil, spremembe v okviru zakona o zdravstveni dejavnosti na ravni upravljanja pri izvajalcih in spremembe za večjo avtonomijo izvajalcev.

"Slika ni rožnata"
Predsednica upravnega odbora ZZZS Tatjana Čerin pretiranega optimizma ni kazala: "Slika absolutno ni rožnata, to je vsem popolnoma jasno, in tudi izguba bo. Dejstvo je, da letošnje leto že celo leto ustvarjamo izgubo. Pokrivamo jo sicer z nekimi ostanki iz preteklih let, v prihodnjem letu pa je ne bo več mogoče pokrivati z ničemer. Pred nami pa sta še tretji in četrti del usklajevanj plač v javnem sektorju."

Potrebni sistemski ukrepi
Predsednik ZZZS Samo Fakin pa je ocenil, da je treba ohraniti mirno kri. "Situacija ni lahka, a kakršno koli razburjanje ne bo prineslo dodatnih rezultatov." Pritrjuje pa, da je zaskrbljenost na mestu, še posebej za prihajajoča leta od 2011 dalje. "Trenutni obeti niso tako dobri, treba bo sprejeti sistemske ukrepe, in ob dejstvu, da nam zmanjkuje finančnih rezerv iz preteklih let, kaže biti dodatno zaskrbljen."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.