Slovenija
23 ogledov

ZZZS žuga lekarnam: Od ponedeljka ni izgovorov

ljubljana 24.02.2012 zaprta lekarna Ljubljana Mirje, stavba; foto:Sasa Despot Saša Despot
ZZZS žuga lekarnam, da so z začetkom tedna dolžne nemoteno izdajati zdravila na recept. Napovedane posamične motnje pa da so "povsem neupravičene, nezakonite in tudi neetične".

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) žuga Lekarniški zbornici Slovenije in lekarnam, ki so napovedale, da so od ponedeljka naprej možne težave pri preskrbi z zdravili za zniževanje povišanega krvnega tlaka, za zdravljenje želodčnih težav, očesnih bolezni, zdravil za lajšanje bolečine, nekaterih pomirjeval in drugih.

Motnje naj bi bile posledica uvedbe novih tehnologij pri kontroli nad nabavno ceno zdravil, ki jih uvaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. A prav slednji zdaj pojasnjuje, da je o "novi tehnologiji" natanko pred 2 letoma obvestil že vse lekarne.

"Iz navedenega izhaja, da ZZZS ne uvaja "sistema novih tehnologij", kot to napačno navaja lekarniška zbornica, temveč, da zgolj spreminja dosedanjo evidenčno kontrolo v avtomatsko zavrnitveno kontrolo, ter da so imele lekarne in ostali deležniki v lekarniški verigi več kot 2 leti časa za ustrezne prilagoditve svojega poslovanja," so še zapisali na zavarovalnici v ostrem sporočilu za javnost, kjer lekarnam žugajo tudi s sankcijami.

Če ne boste dobili zdravila ali vam ga bodo zaračunali, se obrnite na ZZZS

V primeru, da ste zavarovani in vam bodo v lekarni zdravila ne bodo izdali ali pa vam bodo zanj neupravičeno zaračunali, ZZZS svetuje, da se s pritožbo zoper konkretno lekarno in morebitnimi računi obrnejo na najbližjo območno enoto ZZZS, ki bo v upravičenih primerih povrnila stroške. Proti lekarni pa bodo izvedli ustrezne postopke, ki lahko vključujejo tudi pogodbeno dogovorjene kazni.

Komentarjev 2
  • izRODEk 21:41 26.junij 2016.

    Ravno v petek bil v lekarni in dobil ene od naštetih zdravil na recept, pa vprašam farmacevta, če ve kaj o tem. Pa mi je samo odvrnil, da ne gleda televizije ker, da se mu stvari v Sloveniji gabijo. :) ...prikaži več) Mimogrede, lekarna je privat, na steni imajo križ, oba pa sva se stirnjala, da se delimo na lopove in na narod, za katerega je le vprašanje časa, kdaj bo počilo. V tednih, sma dorekla. :)

  • Avatar Leon
    Leon 20:43 26.junij 2016.

    Lekarne ,ki bi zavrnile (iz razloga omenjenega kot navaja ZZZS) je potrebno javno objaviti in jih v bodoče bojkotirati ! Potem pa naj si usta prelepijo z hansaplastom ,ko bodo lačni.