35 ogledov

Soočenje ženskih kandidatk

Zofija Mazej Kukovič pravi, da jo je "v politiko prineslo", Cveta Zalokar Oražem Žurnal24 main
V soočenju na nacionalni televiziji so svoje poglede na aktualna vprašanja predstavile ženske predstavnice strank.
 
 

Zagotovo je veliko odvisno od tega, kaj ženske želijo, veliko pa je odvisno od tega, kakšen zgled jim dajejo ženske, ki so že v politiki.

Zofija Mazej Kukovič (SDS), o vzgledu ženskam

 
Soočenja so se udeležile Melita Župevc (SD), Barbara Žgajner Tavš (Lipa), Cveta Zalokar Oražem (Zares), Nada Skuk (SLS in SMS), Helena Rupar (SNS), Zofija Mazej Kukovič (SDS), Mojca Kucler Dolinar (NSi), Mimica Kidrič (DeSUS), Lucija Čok (LDS) in Helena Rupar (SNS). Soočenje je vodil Slavko Bobovnik.

Soočenje se je začelo z vprašanjem kandidatkam, zakaj kandidirajo in kaj bodo počele, če ne bodo prišle v državni zbor. Melita Župevc je poudarila, da zato, ker Slovenija potrebuje spremembe. Če ne bo dobila dovolj glasov, bo še naprej opravljala delo tiskovne predstavnice SD.

 
 

Sem proti temu, da bi bili starejši odrinjeni na rob preživetja.

Mimica Kidrič (DeSUS), o vstopu v politiko

 
Cveta Zalokar Oražem kandidira zato, ker ve, kaj pomeni trdo delati v politiki. Nada Skuk je izpostavila izkušnje in vztrajnost, Zofija Mazej Kukovič pa je dejala: "V politiko me je prineslo. Ugotovila sem, da je treba ostati, dovolj imam izkušenj, da vem, kaj se da še narediti." Helena Rupar se za poslanski sedež poteguje zato, ker politiko jemlje resno in ker ji ni vseeno za njeno prihodnost in prihodnost Slovenije. Da želi končati nedokončane projekte, je bil razlog za kandidaturo Mojce Kucler Dolinar, ki si želi nov mandat ministrice za visoko šolstvo. Mimico Kidrič je v politiko zvabilo slabo stanje, v katerem so se znašli slovenski upokojenci. "Sem proti temu, da bi bili starejši odrinjeni na rob preživetja," je poudarila.

 
 

V Sloveniji je ogromno sposobnih žensk, zato bo politika v kratkem zelo žensko področje.

Helena Rupar (SNS), o ženskah v politiki

 
Ženske v politiki
Na vprašanje, kje je vzrok, da je tako malo žensk v politiki, je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar v prispevku nacionalne televizije povedala, da so ženske še vedno premalo ambiciozne. O vprašanju, ali se strinjajo z izrečenim, so se nato izrekle kandidatke."Zagotovo je veliko odvisno od tega, kaj ženske želijo, veliko pa je odvisno od tega, kakšen zgled jim dajejo ženske, ki so že v politiki," je o odločitvi žensk, da se podajo v politične vode, dejala Mazej Kukovičeva. Cveta Zalokar Oražem je izpostavila obljubo predsednika stranke Zares, ki je napovedal, da si bo, če bo v vladi, prizadeval, da bo v njej sedela polovica ministric.

 
 

Če bi poslušali SLS, bi zadeve že uredili.

Nada Skuk (SLS), o vprašanju hrvaške meje

 
Plače v javnem sektorju
"Zelo velik zalogaj je bil uskladitev plač za 160.000 javnih uslužbencev. En odstotek nezadovoljnih ni tako velika številka in današnji dogovor ministra za javno upravo kaže, da se bodo ta odstopanja odpravila," je poudarila ministrica za zdravstvo in tako odgovorila predstavnici SNS Heleni Rupar, ki je izpostavila, da so se z novim plačnim zakonom razlike med javnimi uslužbenci še povečale. Da Virantova reforma ni bila tako uspešna, sta poudarili tudi predstavnici Zaresa in SD. Melita Župevc iz SD je opozorila tudi na Bajukovo davčno reformo, pri kateri se je izkazalo, da je večina državljanov morala plačati več dohodnine kot po stari zakonodaji. Barbara Žgajner Tavš je izpostavila visoke plače v nadzornih svetih državnih podjetij.

 
 

Jaz vidim afero Patria kot norčevanje iz davkoplačevalcev. Mislim, da je to afera, ki kaže na simptom sedanje oblasti, zato je prav, da o njej govorimo.

Melita Župevc (SD), o aferi Patria

 
Slovenska vojska
"Mi kupujemo toliko orožja, kot bi se pripravljali na vojno stanje," je o sredstvih, ki jih država namenja za vojsko, dejala Zalokar Oražmova. Aferi Patria se kandidatke niso izognile, čeprav je Mazej Kukovičeva apelirala, naj se posvetijo "drugim, pomembnejšim vprašanjem". "Jaz vidim afero Patria kot norčevanje iz davkoplačevalcev," je dejala Melita Župevc in dodala: "Mislim, da je to afera, ki kaže na simptom sedanje oblasti, zato je prav, da o njej govorimo."

 
 

Mene so moji poslanski kolegi v SNS globoko razočarali, in sicer s tem, ko so pristali na grdo igro, ki jo izvaja SDS.

Barbara Žgajner Tavš (Lipa), o možnih koalicijah

 
Vprašanje meje s Hrvaško
"Če bi poslušali SLS, bi vprašanje že uredili," je povedala Nada Skuk: "O tem, kar je nesporno slovensko, se ne moremo pogovarjati." Zalokar Oražmova je prepričana, da je prava pot tista, ki sta jo začrtala Janez Drnovšek in Ivica Račan. "Nova Slovenija ima v svojem programu globoko zasidrano domoljublje," je poudarila Kucler Dolinarjeva, Mazej Kukovičeva pa je izpostavila, da so pogajanja težka zadeva. "Očitno ni bilo dovolj odločnosti v zgodovini reševanja tega vprašanja. In argumentov," je dejala.

 
 

V LDS pričakujemo, da bodo Zares, SD in LDS dosegli 53,8 odstotka.

Lucija Čok (LDS), o pričakovanju rezultatov

 
Zdravstvo
Ali mislite, da bo treba dvigniti prispevno stopnjo za zdravstvo ali ne, se je glasilo vprašanje onkologa. Melita Župevc rešitev vidi v racionalni porabi denarja, ki je že na razpolago. Žgajner Tavševa je izpostavila afere, v katerih se izgubljajo milijoni in prežemajo celotno zdravstvo, Zalokar Oražmova pa je prepričana, da je treba dvigniti delež sredstev, ki ga namenjamo zdravstvu, vendar ne na račun davkoplačevalcev. Na vprašanje, kje bi vzeli, je odgovorila: "Že prej smo omenili, da preveč sredstev namenjamo vojski." Mazej Kukovičeva je izpostavila sistem plač, ki bodo rasle v skladu z delovno uspešnostjo, in se kot vse kandidatke zavzela proti višji prispevni stopnji za zdravstvo.

 
 

Mnoge ženske politika odvrača, ker je preveč agresivna.

Cveta Zalokar Oražem (Zares), o ženskah v politiki

 
Trajnostni razvoj
Mazej Kukovičeva je izpostavila pomen uravnoteženega razvoja trikotnika trajnostni razvoj - gospodarski razvoj - sociala. "Drug drugega ne smemo preveč ovirati pri tem razvoju," je dodala. Zalokar Oražmova pa je med konkretne predloge Zaresa navedla večje obdavčitev za večje onesnaževalce ter spodbujanje t.i. zelenih javnih naročil. V SNS nasprotujejo gensko spremenjeni hrani, je dejala Ruparjeva, v Lipi pa po besedah Žgajner Tavševe dopuščajo uporabo jedrske energije "v obsegu, kot je danes".

 
 

V NSi-ju smo imeli v tem mandatu štiri ministrstva, pri čemer sta na čelu dveh ženski.

Mojca Kucler Dolinar (NSi), o ženskah v politiki

 
Predvolilne koalicije
V nadaljevanju soočenja kandidatk, predstavnic parlamentarnih strank, je voditelj najprej spraševal po morebitnih povolilnih koalicijah. Po napovedih Kucler Dolinarjeve iz SDS bo njihova koalicija " tista, kjer bomo lahko dejavno uveljavili svoj program". Za predstavnico SD Melito Župevc so prva izbira " nam programsko sorodne stranke Zares in LDS", zato predsedniku Borutu Pahorju ne bi svetovala koalicije s SDS. Žgajner Tavševa je poudarila, da so jo kolegi iz SNS močno razočarali, zato si težko predstavlja koalicijo z njimi.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.