Šport
26 ogledov

16. etapa Toura pripadla Fedrigu

Pierrick Fedrigo se je razveselil zmage na 16. etapi letošnjega Toura. (Foto: Re Žurnal24 main
16. etapo Dirke po Franciji je dobil Pierrick Fedrigo, drugo mesto je zasedel Sandy Casar, na tretjem pa je pristal Ruben Plaza Molina. Lance Armstrong je v ubežni skupini zasedel šesto mesto.

Rumeno majico vodilnega je obdržal Španec Alberto Contador (Astana) pred Andyjem Schleckom iz Luksemburga (Saxo Bank).

Fedrigo je na tej prestižni dirki gostiteljem priboril še šesto zmago na letošnji izvedbi francoske pentlje, tretjo zaporedno. Bil je v skupini devetih kolesarjev, ki so se pomerili za zmago, med vodilnimi pa je bil tudi Američan Lance Armstrong. Ker sedemkratni zmagovalec Toura praktično nima več možnosti za skupno zmago, se je podal v lov za etapno, ki pa se mu je tokrat izmuznila. "Bilo je težje, kot sem pričakoval. Že dolgo je tega, ko sem bil nazadnje v sprintu. Enostavno nisem bil dovolj hiter," je pojasnil Armstrong.

Na najtežji etapi doslej, skupaj je bilo kar 69,6 kilometra vzponov, so se vrstili poskusi pobegov že od samega začetka, na prvem gorskem cilju pa je imela vodilna štirinajsterica, v kateri je bil tudi Armstrong, pred naslednjo trideseterico 45 sekund naskoka. Sandyju Casarju, ki je sam pobegnil na vzponu na Tourmalet, sta se pozneje pridružila Armstrong in Damiano Cunego. Tem se je po 63 kilometrih pridružil Fedrigo, nekaj pozneje pa še sedmerica kolesarjev. Armstrong je napadel dobrih deset kilometrov pred zadnjim gorskim ciljem, vendar ni bil uspešen, saj na na vrh prišla osmerica, v vratolomnem spustu pa je Španec Carlos Barredo ušel ostalim, vendar so ga po 44 kilometrih v zadnjem kilometru pred ciljem ujeli in o zmagovalcu je odločal ciljni sprint.

Na etapi so bili predzadnji dan dirkanja po Pirinejih štirje zahtevni gorski cilji na Peyresourde, Aspin, Tourmalet in Aubisque, zato so mnogi pričakovali, da bo Schleck skušal napasti in nadoknaditi osem sekund zaostanka, ki si ga je 'pridelal' zaradi okvare na kolesu dan pred tem. Luksemburžan in Contador pa sta prišla v cilj z ramo ob rami na 21. in 22. mestu, šest minut in 45 sekund za zmagovalcem, zato je razlika na vrhu ostala nespremenjena. Na 40. mestu je etapo končal najboljši Slovenec Janez Brajkovič (Radioshack), ki je skupno 37. "Močno sem prehlajen, jemljem antibiotike, tako da je zame Tour bolj ali manj že končan. Kolesarim na meji zmogljivosti. Še zlasti v začetkih etap, ko gredo vsi do konca moči. Upam le še, da bom lahko v vožnji na kronometer dal vse od sebe in dosegel soliden rezultat. V etapi štirih najtežjih pirenejskih prelazov na Tourmaletu nisem imel težav. Tempo glavnin sem zlahka držal, to pa je tudi vse. Za kaj pomembnejšega pa nimam več moči. Za ekipno zmago se borijo Armstrong, Klöden in Horner, sam pa sem brez obveznosti,'' je po torkovi etapi sklenil Brajkovič.

V sredo je prost dan, dirka pa se bo nadaljevala v četrtek.

Dirka po Franciji, 16. etapa:

1.P. Fedrigo (FRA) 5:31:43
2. S. Casar (FRA) vsi
3. R. Plaza (ŠPA) isti
4. D. Cunego (ITA) čas
5. Cristopher Horner (ZDA)
6. Lance Armstrong (ZDA)
...
40. J. Brajkovič (SLO) +6,45

Skupni vrstni red (po 16. etapi):

1. A. Contador (ŠPA)  78:29:10
2. A. Schleck (LUK) + 0:08
3. S. Sanchez (ŠPA) + 2:00
4. D. Menčov (RUS) +2:13

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.