Šport
25 ogledov

16 Lorenzovih tekmecev in 18 dirk

1. Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) - 14 zmag v MotoGP-ju, en naslov prvaka
1/35
Žurnal24 main
Konec tedna se začenja motociklistična sezona. V galeriji spoznajte vseh 17 dirkačev MotoGP-ja. Zraven dodajamo še koledar letos kar 18 dirk. O favoritih preberite v članku. Valentino Rossi za zdaj to ni!

Začenja se nova motociklistična sezona. V razredu MotoGP bo še toliko bolj posebna, saj je več dirkačev najvišjega kova zamenjalo motocikel oziroma ekipo. To ne velja za branilca naslova svetovnega prvaka Jorgeja Lorenza, ki je ostal na tovarniški Yahami. Njegov najhujši tekmec, nekdanji moštveni sotekmovalec Valentino Rossi, se je pozimi preselil k Ducatiju. S tem je sicer izpolnil sanje rojakov o povsem italijanskem moštvu, toda rezultati testiranj so za Doktorja zaskrbljujoči in vsaj na začetku sezone ne kaže, da bi se lahko enakovredno vrgel v boj za zmage in naslov. Casey Stoner, svetovni prvak iz sezone 2007, je presedlal na tovarniško Hondo. In prav slednja je, sodeč po pripravljalnem obdobju, pripravila najboljši motocikel. A kot prvo bo moral Stoner premagati ekipnega kolega Danija Pedroso, ki bo, če ga ne bodo ponovno zdelale poškodbe, njegov najresnejši tekmec za prvaka.

Zadnjih 10 svetovnih prvakov v MotoGP-ju (prej 500 ccm):
2010 – Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha)
2009 – Valentino Rossi (Ita/Yamaha)
2008 – Valentino Rossi (Ita/Yamaha)
2007 – Casey Stoner (Avs/Ducati)
2006 – Nicky Hayden (ZDA/Honda)
2005 – Valentino Rossi (Ita/Yamaha)
2004 – Valentino Rossi (Ita/Yamaha)
2003 – Valentino Rossi (Ita/Honda)
2002 – Valentino Rossi (Ita/Honda)
2001 – Valentino Rossi (Ita/Honda)

A tudi Lorenzo ima svoje adute: lani je prvo dirko končal na drugem mestu, čeprav je nastopil poškodovan. Zmage na dirki v Katarju še nima, je pa vselej končal tik pod vrhom. "Ponosen sem, da bom imel na motorju številko ena. Naš motocikel je bil na vsakem testiranju boljši, še vedno pa je veliko prostora za izboljšave. Zavedam se, da sicer sem svetovni prvak, toda tekmovanje se začenja z ničle in vsi imajo enake želje. Vsekakor se že veselim, da se bo vse skupaj znova začelo," je pred novo sezono optimističen Lorenzo, lani z devetimi zmagami in na koncu rekordnimi 383 točkami najboljši med najboljšimi. Namesto Rossija bo imel Lorenzo v moštvu za tekmeca Bena Spiesa, ki je lani dobil nagrado za najboljšega novinca v tekmovanju, saj je prvenstvo končal na šestem mestu kot najbolje uvrščeni netovarniški dirkač.

Rossi je uganka. V Dohi bo branil lansko zmago, toda za zdaj kaže, da z novim delovnim strojem, Ducatijevim desmosedicijem, še nista sklenila zavezništva za zmage. Za nameček je za njim sezona, polna poškodb, sotekmovalec Nickey Hayden pa je pri Ducatiju s tremi leti delovne dobe že pravi veteran. "Največ težav mi povzroča rama. Uro in pol treninga težko zdržim, tako da ne morem voziti na polno. Upam, da nismo tako zadaj, kot kažejo časi. Pred prvo dirko sezone si bom privoščil nekaj počitka in videli bomo, kako bo," je pred začetkom previden sedemkratni prvak, ki so mu pozimi operirali poškodovano ramo. In kdo lahko preseneti? V zasebni ekipi Honde San Carlo Gresini je to gotovo Marco Simoncelli, sem in tja pa lahko kak viden rezultat dosežeta Colin Edwards (Yamaha Tech 3) in Randy de Puniet (Pramac Ducati).

V senci bojev za krono v razredu MotoGP bosta šibkejša razreda. Moto2 vstopa v drugo sezono v tej obliki – z enakimi pogonskimi stroji, 600-kubičnimi Hondami za vse –, za izpraznjeni prestol Tonija Eliasa (spet je v MotoG-ju) pa se bo potegovalo 38 dirkačev. V srednji razred se vračata Mika Kallio in Aleix Espargaro, ostal je podprvak Julian Simon, ob teh pa so kandidati za najvišja mesta še Andrea Iannone, Simone Corsi, Juki Takahaši in Thomas Lüthi. Iz nižjega razreda do 125 ccm pa se je preselil svetovni prvak Marc Marquez. Najšibkejši razred do 125 ccm bo leta 2011 doživel zadnjo sezono v tej obliki, saj FIM pripravlja korak naprej in za leto 2012 že pripravlja razred Moto3.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.