Šport
46 ogledov

17-letni Brus gre prvič na člansko EP

Komaj 17-letni Simon Brus si je na zadnji izbirni tekmi zagotovil EP. (Foto: Nin Nina Jelenc
Mladi kajakaš Simon Brus je po zaslugi odličnih nastopov na štirih izbirnih tekmah prvič v karieri prišel do mesta v članski reprezentanci v slalomu na divjih vodah. Bliža se evropsko prvenstvo.

V Solkanu je bila na programu še zadnja izbirna tekma za sestavo slalomske reprezentance, ki bo nastopala na evropskem prvenstvu v Španiji in na tekmah svetovnega pokala. Novinca v ekipi sta dva. Med kajakaši si je tretje mesto priveslal 17-letni Celjan Simon Brus, ki je že lani blestel na mednarodnih mladinskih tekmah. Na olimpijskih igrah mladih v Singapurju si je namreč priveslal zlato kolajno, na mladinskem svetovnem prvenstvu v Franciji pa je osvojil srebro. Drugi novinec v reprezentanci pa je kanuist Blaž Cof, ki je še pred nekaj tedni na evropskem prvenstvu v spustu osvojil bronasto kolajno. Medtem ko si je Brus priveslal tretje mesto med kajakaši in bo nastopil tako na evropskem prvenstvu kot na tekmah svetovnega pokala, je bil Cof v končni razvrstitvi peti in bo nastopal le na tekmah svetovnega pokala.

Pred zadnjo izbirno tekmo je bilo najbolj tesno v konkurenci kanuistov, kjer je bila v igri za pet mest šesterica tekmovalcev. Pot na EP v Španijo so si zagotovili Anže Berčič, Benjamin Savšek in Jure Lenarčič, na tekmah svetovnega pokala pa se jim bosta pridružila še Simon Hočevar in Blaž Cof. Na tokratni tekmi je sicer zmagal Savšek pred Berčičem in Lenarčičem.

V konkurenci kajakašev sta bila v ekipo na podlagi lanskih kolajn z evropskega oziroma svetovnega prvenstva že uvrščena Peter Kauzer in Jure Meglič, tretje mesto pa si je zagotovil Brus. Četrto mesto je pripadlo Dejanu Kralju. Na tekmah svetovnega pokala ima sicer pravico nastopa četverica slovenskih kajakašev. Na tekmi je bil z dvosekundno prednostjo najboljši Kauzer, Janoš Peterlin je bil drugi, Meglič pa tretji. V kategoriji kajakašic sta si mesto v reprezentanci poleg prekvalificirane Urše Kragelj (prav tako zaradi kolajne na evropskem prvenstvu) zagotovili še Nina Mozetič in Eva Terčelj. Slednja je bila na današnji tekmi druga, Kragljeva je bila prva, Nina Mozetič pa tretja.

Prav tako ni prišlo do sprememb v ekipi dvojcev. Na najpomembnejših mednarodnih tekmah sezone bodo tekmovali Luka Božič in Sašo Taljat, Luka Slapšak in Urban Jarc ter Dejan Kralj in Simon Hočevar. Takšen je bil tudi končni vrstni red današnje tekme. Reprezentanca, ki bo nastopila na septembrskem svetovnem prvenstvu v Bratislavi, bo znana šele po tekmah svetovnega pokala, saj bodo na Slovaško odpotovali tisti tekmovalci, ki se bodo najbolje odrezali na evropskem prvenstvu in štirih tekmah svetovnega pokala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.