Šport
11 ogledov

17. mesto slovenska realnost

Zmagovalna moška štafeta Norveške. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Moško biatlonsko ekipno preizkušnjo so dobili Norvežani pred Avstrijci in Rusi. Slovenska ekipa v postavi Peter Dokl, Klemen Bauer, Vasja Rupnik in Janez Marič je osvojila 17. mesto.

Avstrijska ekipa, ki je to sezono na treh od štirih štafetnih tekem končala na zmagovalnem odru, se je tudi na igrah v Whistlerju pričakovano povzpela še na olimpijski oder. Čeprav so imeli na papirju naši severni sosedje najmočnejšo ekipo, saj so Simon Eder, Dominik Landertinger, Daniel Mesotitsch in Christoph Sumann vsi člani elitne petnajsterice svetovnega pokala, pa so morali premoč priznati Norvežanom na čelu z legendarnim Olejem Einarjem Bjoerendalnom, poleg njega pa so se zlata veselili še Halvard Hanevold, Tarjei Boe in Emil Hegle Svendsen. Bjoerendalen je tekel kot zadnji in se v cilju veselil zlate kolajne, že svoje šeste zlate na olimpijskih igrah, skupaj pa je norveški veteran prišel še do svojega 11. olimpijskega odličja (od 1998 do 2010). Branilci naslova iz Torina 2006 Nemci so ostali daleč za željami, saj so končali na petem mestu.

Tako pač je. To je realnost slovenskega biatlona. Imamo le štiri tekmovalce, nimamo nobene rezerve in s temi štirimi moramo, ne glede na to, ali so zdravi ali ne, če so v formi ali ne, nastopati v štafeti. Sicer smo pričakovali več, a takšna je trenutno naša realnost kot ekipa.
Uroš Velepec
Slovenci so si želeli višje, a že po nastopu prvega tekmovalca Petra Dokla je bilo jasno, da bodo v tako zahtevnih razmerah težko dosegli vidnejši uspeh, daleč pa so zaostali tudi za rezultatom iz Torina, kjer so na štafetni tekmi prijetno presenetili z desetim mestom. "V bistvu smo že po prvi predaji izgubili vsakršno upanje na kakšno vidnejšo uvrstitev. Saj je bilo v močnem sneženju zaostanek treh minut in pol težko zmanjšati. Kljub temu so se fantje borili po vseh močeh, kar jim štejem v dobro. Niso obupali, niso se predali, ampak so se kljub temu, da smo bili praktično ves čas na repu, borili in skušali napredovati," je petkove nastope svojih varovancev ocenil glavni trener reprezentance Uroš Velepec.

"Klemen je nato v želji po napredovanju malo preveč tvegal in se je zgodilo to, kar se rado zgodi: dva kazenska kroga. Vasja in Janez sta nato korektno nastopila, nista delala preveč napak, a zaostanka se ni več dalo nadoknaditi. Na koncu nam je morda en kazenski krog manj zmanjkal za dve mesti višjo uvrstitev, a še vseeno s tem ne bi popravili bledega vtisa, ki smo ga danes pustili,” je dejal Velepec in dodal: “Ko si enkrat zadaj, sam, je zelo težko ujeti priključek, sploh v takšnih razmerah, ko zelo močno sneži, saj ko tečeš minuto za enim pred tabo, ti vmes progo že povsem ‘zameče’ in je težko napredovati."

ZOI, moška štafeta, 4 x 7,5 km:

1. Norveška 1:21:38,1/7
2. Avstrija +  0:38,6/9
3. Rusija + 0:38,8/4
4. Švedska + 1:23,9/11
5. Nemčija + 1:37,9/9
17. Slovenija + 8:14,3/19
(Peter Dokl, Klemen Bauer, Vasja Rupnik, Janez Marič)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.