Šport
12 ogledov

18. etapo dobil Capecchi

Capecchi je zmagovalec 18. etape, skupno vodi Contador. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Italijan Eros Capecchi (Liquigas) je zmagal na 18. etapi kolesarske dirke po Italiji, skupno pa je ostal v vodstvu Španec Alberto Contador, katerega dopinško zaslišanje so prestavili.

Capecchi je v ciljnem sprintu 151 kilometrov dolge etape od Morbegna do kraja San Pelegrina Terme ugnal rojaka Marca Pinottija, tretji pa je bil Belgijec Kevin Seeldrayers.

Izmed obeh Slovencev je bil boljši Gorazd Štangelj (Astana), ki je bil 40. v času glavnine (+6:04), 109. pa je bil Simon Špilak (Lampre, 14:56). V skupni razvrstitvi je Štangelj 87. (+2:05:08), Špilak pa 113. (+2:35:21).

Trojica ubežnikov, Capecchi, Pinotti in Seeldrayers, najbližje zasledovalce so ugnali za minuto in 20 sekund, se je za zmago udarila po treh urah in 20 minutah. Najprej je odpadel Belgijec, v zadnjih 150 metrih pa je bil najmočnejši Capecchi za svojo prvo etapno zmago v poklicni karieri ter prvo Liquigasa na letošnjem Giru. Pinotti je pred tem dolgo časa vodil in očitno plačal ceno v zaključku.

Glavnina je v cilj prišla šest minut pozneje, v skupnem seštevku pa na vrhu ni pršilo do sprememb. Contador (Saxo Bank) vodi štiri minute in 58 sekund pred Italijanom Michelejem Scarponijem (Lampre) in pet minut ter 45 sekund pred drugim Italijanom, Vincenzom Nibalijem (Liquigas).

Na ne posebej zanimivi etapi je zato bolj odmeval dopinški primer Contadorja, zmagovalca Gira leta 2008 in trikratnega zmagovalca dirke po Franciji. Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (Cas) je namreč preložilo zaslišanje Španca z začetka junija (6. do 8.) na poznejši datum. V obrazložitvi so sodniki zapisali, da želijo "vsem strankam zagotoviti dovolj časa za pripravo in obenem navzočnost prič in ekspertov". Novega datuma pa še niso določili. Mednarodna kolesarska zveza in Svetovna protidopinška organizacija Contadorju očitata zlorabo poživil, vendar ga je španska zveza oprostila, ker naj bi prepovedane substance (clenbuterol) v njegovo telo prišle s kontaminiranim mesom.

Giro se bo v četrtek nadaljeval z 19., 209 kilometrov dolgo etapo od Bergama do Macugnaga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.