Šport
24 ogledov

272 Slovencev doživelo zimske igre

Med številnimi slovenskimi smučarji, ki so bili na igrah štirikrat, je tudi Mitj Žurnal24 main
Na olimpijskih igrah je doslej nastopilo 272 slovenskih zimskih športnikov, od tega jih ima 95 dva ali več nastopov, 28 pa jih je nastopilo tri ali večkrat.

Rekorderja sta Sašo Grajf, ki je na dveh olimpijskih igrah nastopil kot tekač, na treh pa kot biatlonec, ter stoodstotni biatlonec Janez Ožbolt.

Na štirih igrah so nastopili alpski smučarji Jure Košir, Mitja Kunc, Andrej Miklavc, Urška Hrovat in Špela Pretnar, na treh pa alpski smučarji Bojan Križaj, Jernej Koblar, Drago Grubelnik, Veronika Šarec, Alenka Dovžan, Nataša Bokal, skakalci Janez Polda, Miran Tepeš, Matjaž Zupan, Primož Peterka, biatlonci Jure Velepec, Andreja Grašič in Tadeja Brankovič ter hokejisti Albin Felc, Bogo Jan, Ivo Jan st., Viktor Ravnik, Viktor Tišler, Anton Gale, Ivo Ratej in Gorazd Hiti.

Na dosedanjih igrah so bili skupno najbolj zastopani alpski smučarji, saj jih je nastopilo 80, hokejistov je bilo 54, tekačev 49, skakalcev 44, biatloncev 19, devet kombinatorcev, pet akrobatskih smučarjev, pet deskarjev, trije drsalci in en sankač.

So pa tudi trije, ki so nastopili v dveh disciplinah. V teku in biatlonu so tekmovali Grajf, Teja Gregorin in Andreja Mali. Že pred njimi je skakalec Albin Jakopič tekmoval tudi v kombinaciji, enako velja za tekača Toneta Razingerja.

Najštevilčnejša slovenska odprava je štela 52 članov, in sicer na olimpijske igre leta 1984 v Sarajevu. V Salt Lake Cityju je bilo 41 Slovencev, na zadnjih igrah v Torinu pa 38. Najmanj jih je bilo na prvih olimpijskih igrah, saj sta slovensko olimpijsko pot začela le dva tekača, Zdenko Švigelj in Vladimir Kajzelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.