Šport
52 ogledov

40-krat več jadrnic kot pred pol stoletja

Sport 13.10.13, Barcolana, foto: EPA EPA
Morje v Tržaškem zalivu bo med 30. septembrom in 9. oktobrom gostilo že 48. ponovitev jadralne regate Barkovljanka.

Gre za prireditev, namenjeno vsem ljubiteljem morja in jadranja, ki pa je v zadnjih letih že zdavnaj presegla prvotne okvirje, saj na morje zvabi skoraj 2000 jadrnic. Na prvi leta 1969 jih je sodelovalo 51. V 47 letih je tako število jadrnic narastlo za skoraj štiridesetkrat.

Prireditelji tudi letos načrtujejo zanimive plove, glavni bo tradicionalno na sporedu v nedeljo, že prej pa ponujajo pestro dogajanje v Trstu in okolici. Lani si je zmago priborila Robertissima III, pred tem petkrat zapored Esimit Europa 2, letos je med glavnimi favorit za zmago tudi slovenska Maxi Jena, ki je nazadnje slavila leta 2009. Približno 75 odstotkov jadrnic je iz Italije, 25 odstotkov od drugod, tudi iz Slovenije, ki jo je lani predstavljalo 121 bark.

A tekmovalnost na Barkolani ni v ospredju. Po besedah prirediteljev gre za največji jadralski praznik v Evropi, ki na morje zvabi 25.000 jadralcev in skupaj 350.000 obiskovalcev. Jadranje je tudi v Sloveniji zelo priljubljeno, vsekakor pa tekmovalno uspešno, Vasilij Žbogar se je z letošnjih olimpijskih iger vrnil z novo kolajno, že tretjo v karieri.

"Športna panoga jadranje je za Slovenijo zelo uspešna, je ena od treh panog, ki so Sloveniji na letošnjih OI prinesle medalje. Veseli me, da so v tem športu uspešni Slovenci na obeh straneh meje. Projekt je še posebej pomemben, ker ima zelo slovenski pridih," je na predstavitvi Barkovljanke dejal generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Edvard Kolar.

Dejan Bassi, športni direktor regate, meni, da je v teh desetih dneh najbolj pomembno druženje. "Letos imamo regato pod geslom 'come together', ki želi razložiti naš namen. Barkolana ni samo regata, vezana na šport, ampak je vezana na morje in vse, ki ga imajo radi, ki cenijo veter in druženje, da bi bili skupaj. Vse jadrnice startajo na isti liniji, zato smo vsi enaki, ni pomembno ali veliki ali majhni, ali profesionalci ali rekreativci. To je druženje za ves teden, kjer prikažemo vse, kar je povezano z jadranjem," je dejal Bassi.

Po besedah prirediteljev je regata izvrstna priložnost za sklepanje poslov. Na 50.000 m2 razstavnih površin se predstavi preko 1500 razstavljavcev. Obrobni dogodki vključujejo še bogato kulinarično ponudbo, posebno jadralno in kuharsko tekmovanje priznanih kuharskih mojstrov - chefov z Michelinovimi zvezdicami, regato optimistov za 400 mladih jadralcev, prikaze veslanja, kajtanja, supanja, plavanja in tri noči glasbenih koncertov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.