Šport
11 ogledov

400 milijonov vredni dom Blue Jaysov

Rogers Centre je domovanje moštva Toronto Blue Jays. (Foto: Matej PodgoršeK9 Žurnal24 main
Rogers Centre je dobrih 400 milijonov evrov vredno domovanje bejzbolskega moštva Toronto Blue Jays. Stadion je ena od največjih znamenitosti Toronta postal zaradi mehansko premikajoče se strehe.
Rogers Centre , bolj znan po svojem prvotnem imenu Sky Dome , se nahaja v Torontu , v prestolnici kanadske zvezne države Ontario. Med najveličastnejše stadione oziroma večnamenske objekte se je zapisal, ker je bil prvi s premično streho, ki se popolnoma zapre navznoter. Pravzaprav stadion spominja na velikansko oko, streha pa na veko. Ko je pokrit, je kot zaprto oko; ko ga odkrijejo, pa kot odprto. Podobno kot človek mežika z veko, se streha odpira oziroma zapira. Trije deli strehe se pomaknejo nazaj oziroma v stran in se zložijo pod glavni del, ki pokriva del stadiona z glavnim semaforjem. Streha je na svojem najširšem delu široka 205 metrov in visoka 86 metrov. Odpiranje ali zapiranje poteka dobrih 30 minut in je prav posebno doživetje, le srečo moraš imeti, da si na tekmi ravno v trenutku, ko nad Torontom začenja ali ponehuje deževati.

Dome z "zloženo" streho © Matej Podgoršek

 
Za tekme bejzbola stadion sprejme dobrih 50.000 gledalcev, za tekme kanadskega nogometa pa še tri tisoč več. Žal priljubljenost bejzbola v Torontu močno zaostaja za priljubljenostjo hokeja in košarke, tako je stadion največkrat na pol prazen, medtem ko je do vstopnic za tekme Toronto Maple Leafsov in Toronto Raptorsov v sosednjem Air Canada Centru skorajda nemogoče priti. Na Sky Domu je poskrbljeno tudi za tiste z globokim žepom, tako jim je na voljo 161 prestižnih, prostornih, udobnih ... kabin za spremljanje športnih ali drugih prireditev. Pod glavnim semaforjem, ki naj bi bil z 10 metri višine in 34 metri dolžine največji na svetu, je samopostrežna restavracija z gurmansko hrano, ob kateri kaj hitro pozabiš na dogajanje na igrišču. Bar v restavraciji je dolg kar 91 metrov. Znotraj stadiona pa je tudi hotel, in sicer s 348 sobami, od tega jih ima 70 razgled nad igralno površino. Ne manjka niti kongresnih prostorov, del stadiona pa sta še dve dvorani z nekaj tisoč sedeži za gledališke predstave ali manjše koncerte.

Četudi Blue Jaysi igrajo proti LA Dodgersom, je stadion na pol prazen. © Matej Podgoršek

 


Rogers Centre, imenovan po največjem ontarijskem telekomunikacijskem podjetju, je domovanje bejzbol moštva Toronto Blue Jays , ki igra v najmočnejši svetovni ligi, torej v severnoameriškem Mayor League Baseball (MLB). Ime kluba so leta 1976 izbirali na javnem razpisu, kamor je svoje predloge posredovalo prek 30.000 meščanov Toronta, lastniki kluba pa so izbrali poimenovanje po najbolj razširjeni ontarijski ptici. Na stadionu pa svoje domače tekme igrajo tudi igralci kluba kanadskega nogometa (gre za različico ameriškega nogometa) Toronto Argonauts . Tribune lahko v vsega nekaj urah premaknejo tako, da se igrišče za bejzbol spremeni v igrišče za kanadski nogomet. Na stadionu organizirajo tudi večje glasbene koncerte, seveda so na njem večkrat nastopili tudi Rolling Stones , ki svoje turneje vselej začenjajo (vsaj z vajami) v Torontu. Sredi 90. let minulega stoletja so pet let na stadionu igrali tudi košarkarji Raptorsov, dokler se niso preselili v Air Canada Centre, ki je bil odprt februarja 1999.

Sky Dome in CN Tower sta glavni znamenitosti Toronta. © Matej Podgoršek

 


Sky Dome je bil zgrajen leta 1989 in je predstavljal ključen element urbanistične prenove centra štirimilijonskega mesta. Gradnja objekta, ki sta ga konstruirala Rod Robbie in Michael Allen , se je začela leta 1986. Strošek gradnje je bil 600 milijonov kanadskih dolarjev (to je dobrih 400 milijonov evrov), ki so ga krili država, zvezna vlada Ontarija, mesto Toronto in združenje večjih podjetij. Finančnih težav uprave stadiona iz 90. let je bilo dokončno konec šele leta 2005, ko je vanj začel vlagati Rogers. Prvo tekmo v Sky Domu so Blue Jaysi odigrali 5. junija 1989. Danes Rogers Centre s sosednjo, najbolj znano stavbo v Torontu, to je 553 metrov visoki CN Tower , predstavlja glavno turistično atrakcijo v mestu ter je najpogostejši motiv na razglednicah mesta ter fotografijah obiskovalcev, še posebno tako imenovani skyline - motiv downtown Toronta, posnet s trajekta, ki vozi skozi Toronto Harbour.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.