Šport
24 ogledov

Aborigini hitrejši od Bolta

Usain Bolt in rekordna znamka, ki jo utegne v prihajajočem letu še popraviti. Žurnal24 main
Jamajški atlet Usain Bolt je najhitrejši človek sedanjosti, vendar pa pred 20 tisoč leti ne bi bil kos aboriginskim moškim. Vsaj tako trdi znanstvenik Peter McAllister.

Odtisi stopal potrjujejo, da so aborigini pred 20 tisoč leti med lovom na živali bosi tekli s hitrostjo 37 km/h. To je vsega pet km/h počasneje od najvišje hitrosti, ki jo doseže svetovni rekorder v teku na 100 metrov, Jamajčan Usain Bolt. Razlika je v tem, da imajo današnji atleti na nogah obute najbolj moderne sprinterske čevlje, imajo tartan stezo za tek in natančen program treninga ter prehrane. Peter McAllister dodaja, da je bil Bolt izbran iz milijonskega bazena moških, za razliko od aboriginskih "atletov", ki so jih izbrali izmed vsega 150 tisoč ljudi, kolikor jih je takrat živelo po vsej Avstraliji.

"Mogoče je, da je živelo veliko prazgodovinskih moških, ki bi lahko tekli hitreje kot 45 km/h, če bi redno trenirali, danes pa bi bili brez težav sposobni osvajati zlate olimpijske kolajne v sprintu," je dejal McAllister v pogovoru za avstralski časnik Brisbane Times.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.