Šport
14 ogledov

ACH pred naslovom po zmagi v Tivoliju

ach volley asse lennik stožice Saša Despot
Odbojkarji ACH Volleyja so v dvorani Tivoli na tretji tekmi finala 1. DOL Radenska Classic s 3:1 premagali Calcit Volleyball in povedli z 2:1 v zmagah. Četrta tekma bo v Torek v Kamniku, kjer ACH Volley že lahko osvoji jubilejni deseti naslov državnih prvakov in drugi, odkar so doma v Ljubljani.

Tudi v drugi finalni tekmi v dvorani Tivoli so se zmage veselili odbojkarji ACH Volleyja, a so do nje prišli veliko težje kot pred tednom dni. V prvih treh nizih so odločale malenkosti. In če so v prvem nizu nekaj več sreče imeli kamniški odbojkarji, je bila ta v tretjem na strani ljubljanske ekipe. Toda v četrtem nizu so si aktualni državni prvaki že do drugega tehničnega odmora priigrali visoko prednost (16:9), ki jim je kljub zagrizenem boju Calcit Volleyballa zadostovala za zmago. V zmagah tako zdaj z 2:1 vodi ACH Volley, četrta tekma finala končnice pa bo že v torek, ob 17.00, v kamniški športni dvorani.

Uvod v tretjo finalno tekmo končnice je imel podoben začetek kot v prvi in drugi. Kamničani so z domačo ekipo korak držali le do druge točke. Po osvojeni točki Alena Šketa, ki je v ekipi ACH Volleyja tokrat na mestu korektorja dobil prednost pred Moryjem Sidibejem, so Ljubljančani osvojili še štiri točke zapored in povedli s 7:2. Zasluge za visoko vodstvo domače ekipe je imel s svojimi servisi tudi Alen Šket, predvsem pa kar kamniški odbojkarji sami, ki so v napadu kar tri žoge poslali v avt.

Z napakami so nadaljevali vse do zaostanka šestih točk (6:12), toda po polminutnem odmoru so se Kamničani le otresli začetne treme, zaigrali kot prerojeni, začeli nabirati točke, tako da je prvi niz odločila šele končnica. Čeprav so Ljubljančani prišli do treh zaključnih žog za zmago v prvem nizu, so Kamničani s fanatično igro po dobrih servisih Domna Kotnika izid na 24. točki izenačili, nato pa so po uspešnem napadu Jana Planinca sami prišli do zaključne žoge. Pa tudi do druge, ki jo je za zmago s svojo drugo točko zagotovil Jernej Stavbar.

Neuspešen lov Kamničanov

Trener domačih Luka Slabe je na začetku drugega niza na mestu organizatorja igre Carlosa Morena zamenjal z Gregorjem Ropretom, ki ima težave s palcem na desni roki. Na začetku je bilo videti, da bo menjava obrodila sadove, ACH je povedel za tri točke, a do izenačenja še zdaleč ni prišel na lahek način. Kamničani so tekmece vztrajno lovili, toda ulovili jih vendarle niso.

Izenačen boj se je nadaljeval tudi v tretjem nizu. Ljubljančani so ob prvem odmoru sicer vodili z 8:5, a zmagovalca je vendarle spet odločala končnica. Pred njo so gosti povedli z 21:18, po treh zaporednih točkah gostiteljev tudi 23:21 in 24:22, kar pa ni bilo dovolj. Obe so Ljubljančani ubranili, z asom Andreja Flajsa pa so sami prišli do nje.

Gostujoči trener Marko Brumen je takoj vzel polminutni odmor, ki je le za trenutek preprečil zmago ACH Volleyja, saj je naslednji servis Andreja Flajsa končal v mreži, toda tudi servis Jana Pokeršnika ni bil uspešen, zato pa je bil v bloku uspešen Mitja Vidič in na podoben način, kot so calcitovci prišli do zmage v prvem nizu, so tretjega izgubili.

Po napaki Jana Pokeršnika že 8:12

V ekipi ACH Volleyja je v četrtem nizu prišlo do menjave na korektorskem mestu, saj je Šketa zamenjal Sidibe. Z asom Jana Brulca so na prvi tehnični odmor odšli kamniški odbojkarji, ki so še naprej vztrajno servirali na Jana Klobučarja ali Flajsa. Tako je Aleš Fabjan do takrat sprejel le devet od 66 sprejetih začetnih udarcev, toda takšna taktika se je Kamničanom bolj ali manj obrestovala, čeprav so po napaki Jana Pokeršnika, nato pa še bloku blejske ekipe za državnimi prvaki zaostajali za štiri točke (8:12).

Toda ko je napad Kamničanov z blokom zaustavil še Flajs in so jim Ljubljančani ušli za pet točk (8:13), je Brumen vzel polminutni odmor, še pred njim pa se je odločil za dvojno menjavo, in sicer je Brulca zamenjal Martin Hrast, Jana Pokeršnika pa njegov brat Danijel.

Vendar tudi to ni prineslo želenega preobrata, kajti Kamničanom nikakor ni uspelo prebiti bloka domače ekipe in ob drugem tehničnem odmoru so za njimi zaostajali že za sedem točk. To pa je bila prednost, ki je tako kakovostna ekipa, kot je ljubljanska, ni zapravila.

Kamničani so se Ljubljančanom štirikrat še približali na točko zaostanka (zadnjič pri izidu 22:23, ko so imeli tudi protinapad za izenačenje), toda Sidibe je Ljubljančanom priboril dve zaključni žogi za končno zmago. Ker se je žoga ob napadu Danijela Pokeršnika dotaknila mreže, so se težko priborjene zmage veselili odbojkarji ACH Volleyja.

1. DOL Radenska Classic, finale, tretja tekma:

ACH Volley : Calcit Volleyball 3:1 (-26, 23, 25, 22) /2:1/
Šket 22, Rašić 16, Flajs 14; J. Pokeršnik 15, Planinc 14, Brus 12

/X:Y/ - v poševnicah je izid v zmagah, igrajo na tri

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.