Šport
7 ogledov

"Alpinisti" priplezali do velike zmage

Gelson Fernandes gol slavje
1/36
Žurnal24 main
Švicarji so v velikem slogu začeli letošnje svetovno prvenstvo. V Durbanu so šokirali evropske prvake Špance in jim pred nadaljevanjem tekmovanja zadali hud udarec. Strelec: Gelson Fernandes.

Veliki favoriti svetovnega prvenstva Španci so na najslabši možni način začeli tekmovanje v Južnoafriški republiki. Terenske premoči skozi celotno srečanje niso uspeli spremeniti v zadetek, Švicarji pa so jih kaznovali s hitrim protinapadom in golom Gelsona Fernandesa. "Furijo" je ob živce spravljal tudi nezmotljivi vratar Diego Benaglio, ki je "nevtralnim" priboril prvo zmago nad Španci v kar 18 poskusih! Gol Švicarjev je bil po mnenju medijev na Iberskem polotoku dosežen iz prepovedanega položaja.

"Poizkušali smo na ortodoksen način in na junaški način, toda nismo mogli zadeti. To ni bil naš dan. Prevladovali smo praktično celo tekmo," je po zadnjem sodnikovem žvižgu povedal španski selektor Vicente del Bosque. "Ta poraz pomeni, da moramo zmagati na preostalih dveh tekmah," je še dodal.

To ni bil naš dan. Prevladovali smo praktično celo tekmo.
Vicente del Bosque

Največja priložnost prvega polčasa je v 24. minuti padla na noge nepričakovanemu junaku – Gerard Piqué se je v svojem slogu spretno prikradel v kazenski prostor Švicarjev, obrnil branilca, a nato z levico streljal v vratarja Benaglia. Španci so povsem nadzorovali potek srečanja, a večjih priložnosti si vseeno niso pripravili. David Villa je v izdihljajih prvega polčasa ušel zadnji vrsti Švice in si pripravil prostor za strel, a je njegov lob čez vratarja povsem zgrešil cilj.

Nadaljevanje tekme je potekalo v podobnem ritmu in razmerje sil se ni spremenilo. Jalove napade Španije pa je nato prekinil šokantni gol Švice – globinska žoga je našla Erena Derdiyoka, ki jo je spravil mimo Ikerja Casillasa, a jo je pred črto ustavil Piqué, toda tam je bil že pripravljen Fernandes in zatresel prazno mrežo. Del Bosque je takoj reagiral in v igro poslal Fernanda Torresa in Jesusa Navasa, Španci pa so spet zaigrali v "stari dobri" postavitvi 4-4-2. Ko je Xabi Alonso s fantastičnim strelom od daleč stresel le prečko, se je zdelo, da bodo švicarski obrambni zidovi le padli, toda ni bilo tako. Švicarji so zdržali in prek Derdiyoka bi lahko celo povišali na 2:0, na koncu pa se veselili velike zmage. Špance zdaj čaka težko delo, saj zdaj nimajo več pravice do napake. Prvi bo na vrsti Honduras.

"Zelo dober občutek je, ko premagaš favorita," je po tekmi nasmejan razpredal zmagoviti selektor Ottmar Hitzfeld. "To so tri nepričakovane točke, toda vseeno smo videli ekipo igrati v izvrstni formi in zato sem zelo vesel. To smo potrebovali za vzdrževanje samozavesti pred tekmo s Čilom, katerega bo enako težko premagati kot Španijo," je še dodal.

Samo en španski igralec je bil za vratarjem (Piqué), kar pomeni, da je bil avtor zadetka v prepovedanem položaju!
As. com

Po tekmi že prihaja nekaj komentarjev iz španskih medijev. Spletni portal madridskega športnega časnika As je zapisal, da je bil zmagoviti gol Gelsona Fernandesa dosežen iz prepovedanega položaja: "V trenutku, ko je žoga zadela Derdiyoka in začela potovati proti Fernandesu, je bil samo en španski igralec za vratarjem (Piqué), kar pomeni, da je bil avtor zadetka v prepovedanem položaju!" Mislite si, kar si hočete, medtem ko so Španci z veseljem spregledali očiten prekršek vratarja Casillasa že na začetku akcije, ki bi morala biti čista enajstmetrovka ...

Lestvica:
1. Čile 3 točke

2. Švica 3
3. Honduras 0
4. Španija 0

Svetovno prvenstvo, skupina H:

Španija : Švica 0:1 (0:0)
Fernandes (52)

Honduras : Čile 0:1 (0:1)
Beausejour (34)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.