Šport
21 ogledov

Alpski del SZS dolguje 300 tisoč evrov

Jure Košir se zaveda težavnega stanja v slovenskem smučanju. (Foto: Anže Petkovš Žurnal24 main
Stanje na Smučarski zvezi Slovenije je še vedno kritično. Jure Košir je potrdil, da samo alpski del SZS dolguje okrog 300 tisoč evrov. Trenerji so tudi zaradi tega prejeli dopise o prekinitvi pogodb.
Natančno bomo morali načrtovati odhodke in prihodke. Kot sem videl v dokumentih, tega v preteklosti ni bilo. Nekatere številke v financah so bile prikazane nestvarno, a ne bi rad gledal nazaj, ker bom skušal sodelovati pri vzpostavljanju zdravega sistema. V tej sezoni nam to še ni uspelo, vendar sem prepričan, da je to možno narediti. Bo pa potrebno vložiti še veliko truda.
Jure Košir

Jure Košir, ki je osvojil bronasto olimpijsko medaljo v slalomu v Lillehammerju leta 1994, je sedaj predsednik alpskega zbora in odbora na Smučarski zvezi Slovenije (SZS). Po svetovnem prvenstvu v nemškem Garmisch-Partenkirchnu je potrdil odpovedi pogodb s trenerji, kar se je zgodilo tudi zaradi dolga, ki samo v alpskem delu SZS znaša okrog 300 tisoč evrov.

Vsi trenerji alpskih disciplin so sredi sezone in v času priprav na tekme na SP dobili dopise o prekinitvi pogodb, čeprav bi jim potekle šele po koncu sezone. "To ni tako velika stvar, kot se mogoče predstavlja. V besedilu, ki so ga dobili trenerji, je zapisano, da je zaradi reorganizacije prišlo do odpovedi in da bodo pogodbe sestavljene na novo. Tak ukrep je bilo potrebno sprejeti zaradi reorganizacije in ne pomeni ocene uspešnosti posameznikov. Kar nekaj trenerjev, ki so doslej imeli pogodbe, bo dobilo tudi nove," je pojasnil Košir.

Na SZS imajo samo v alpskem delu okrog 300 tisoč evrov dolga, kar je bil tudi eden izmed dejavnikov za odpovedi pogodb v zakonsko določenem roku. "Sicer nisem prava oseba, da bi odgovarjal na vprašanja o dolgu, saj imamo zato na SZS skupne službe. Sam sem popolnoma prostovoljno na SZS in skušam pomagati po svojih močeh ... Nepričakovane stvari so se zgodile v planiranju. Pojavili so se nekateri stroški, na katere nismo računali. Nekaj več je šlo za snežne priprave, opremo in finančne obveznosti za nazaj," je dejal Košir.

Ker finančni račun na SZS ni rožnat, se pojavlja vprašanje, kako izboljšati sedanje stanje. Košir o tem meni: "Natančno bomo morali načrtovati odhodke in prihodke. Kot sem videl v dokumentih, tega v preteklosti ni bilo. Nekatere številke v financah so bile prikazane nestvarno, a ne bi rad gledal nazaj, ker bom skušal sodelovati pri vzpostavljanju zdravega sistema. V tej sezoni nam to še ni uspelo, vendar sem prepričan, da je to možno narediti. Bo pa potrebno vložiti še veliko truda."

Motijo me parcialni interesi klubov, tudi staršev, ki so velikokrat subjektivni ... Bistveno se mi zdi, da vzpostavimo sistem dela z mladimi in enotno smučarsko doktrino, ki smo jo izgubili. Vzgoja tekmovalcev v klubih mora biti enotna, pomembno je licenciranje trenerjev in vzgoja strokovnih kadrov. Razširiti moramo bazo in v smučanje pritegniti čim več otrok.
Jure Košir

Košir je bil eden ključnih mož lani pred volitvami, ko se je zamenjalo vodstvo SZS. "Izpostavil bi tri bistvene stvari, s katerimi smo šli na volitve in sem bil pri tem zelo vpleten. Prva je normalizacija odnosov z najboljši smučarko Tino Maze in njeno ekipo, kar smo naredili. Druga je zmanjšanje porabe skupnih služb in zvišanje sredstev za programe. V kakšni meri nam je to uspelo, so različna mnenja, vloženo pa je bilo ogromno truda. S skupnimi močmi lahko izboljšamo stanje. Včasih je delo zelo stresno, še posebno, če počneš še kaj drugega v življenju," je dejal Košir, ki ima svoje podjetje, dejaven pa je tudi v zagrebškem hokejskem klubu Medveščak.

Dejal je, da pred zaključkom sezone ne more dajati natančne ocene o trenutnem stanju, saj so za to potrebne natančnejše analize in sklepi organov SZS. O tem, kaj ga moti v delovanju SZS, in načrtih za naprej pa je odvrnil: "Motijo me parcialni interesi klubov, tudi staršev, ki so velikokrat subjektivni ... Bistveno se mi zdi, da vzpostavimo sistem dela z mladimi in enotno smučarsko doktrino, ki smo jo izgubili. Vzgoja tekmovalcev v klubih mora biti enotna, pomembno je licenciranje trenerjev in vzgoja strokovnih kadrov. Razširiti moramo bazo in v smučanje pritegniti čim več otrok. Dosežki Tine Maze bodo k temu nedvomno pripomogli, vendar bomo morali vsi, ki imamo radi smučanje in v njem delujemo, storiti več na organizacijski ravni."

Mazejeva je izjemne uspehe v zadnjih letih naredila s svojo ekipo. "Imamo različne načine, kako ustvariti šampione. Toda razpad reprezentance na manjše ekipe po mojem prepričanju ni pravi način. Mi niti nismo tako daleč, da bi o tem razmišljali, sicer zveze v taki obliki, kot je sedaj, sploh ne bi potrebovali, saj bi zadostovali dva ali trije referenti za oddajo prijav na tekme. Potrebujemo reprezentance, tudi zato, ker v njih med drugim pride do primerjave med tekmovalci in s tem do napredka," je zaključil Košir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.