Šport
16 ogledov

Američani so premagljivi

Žurnal24 main
Slovenski nogometaši so pred naslednjo tekmo na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki proti ZDA v napovedih previdni. Vsi po vrsti pravijo, da jih čaka kakovosten nasprotnik.

Ogledali smo si tekmo ZDA proti Angliji. Gre za dobro ekipo, fizično močno. Ampak tudi mi smo dobri, mislim, da če malo izboljšamo svojo igro in če bo koncentracija na najvišji ravni, potem so tudi Američani premagljivi.
Zlatan Ljubljankič
Američani so na tekmi proti favorizirani Angliji iztržili točko. Čeprav jim je pri njihovem zadetku močno pomagala tudi sreča oziroma nespretnost angleškega vratarja Roberta Greena, pa tega ne gre izpostavljati. Varovanci Boba Bradleyja so se svetu predstavili v zelo dobri luči. Celo tako dobri, da so velikega strokovnjaka na angleški klopi Fabia Capella že po pol ure prisilili k zamenjavi.

Ta je moral iz igre potegniti Jamesa Milnerja, saj so mu hitri ameriški nogometaši, predvsem Steve Cherundolo, na bočnem položaju v srednji vrsti povzročali ogromno preglavic. Slovenski selektor Matjaž Kek gotovo ve za to nevarnost, a dejstvo je tudi to, da so še pred 20 leti nogometni "analfabeti" postali prava in resna ekipa, ki lahko marsikomu povzroči veliko preglavic.

Svojo moč so proti Angliji pokazali predvsem v protinapadih, skoku ob prekinitvah in disciplinirani obrambi. In čeprav v svoji zasedbi nimajo nogometaša najvišje kakovostne ravni, ima njihov najboljši igralec Landon Donovan dovolj idej, da lahko s svojimi podajami zelo dobro povezuje neumorne tekače in jih po potrebi prelevi tudi v "tečneže" za tekmečevo obrambo. Motiviranosti Američanov pa sploh ne gre omenjati, saj ima le malokatera ekipa tako zmagovalno miselnost.

V slovenskem taboru se vsega tega še kako dobro zavedajo, a poudarjajo, da so s pravim pristopom tudi Američani − za mnoge najtežji tekmec Slovenije na tem SP − premagljivi. Pozitivno razmišljanje pa je ključ do uspeha, ki je na veselje slovenskih ljubiteljev nogometa še kako prisotno tudi v Kekovi četici.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



"Zagotovo bo to težka tekma. Videli smo, da imajo Američani tehnično dobre igralce, fizično fantastično pripravljene in ne preostane nam nič drugega, kot da proti njim igramo pravi nogomet," pravi Valter Birsa, ki bi ga lahko malce primerjali tudi z Donovanom, saj je prav on eden redkih igralcev v slovenski vrsti, ki zna narediti potezo več.

Proti Američanom sicer ne bo potreben le navdih Birse ali Roberta Korena, temveč bodo imeli tudi obrambno naravnani nogometaši precej dela z močnimi tekmeci iz ZDA. "Gotovo so Američani ena najbolje fizično pripravljenih reprezentanc tega svetovnega prvenstva. Toda tudi mi imamo še nekaj časa, da se morda še malce bolje uigramo. Prepričan sem, da se bomo nanje dobro pripravili," meni steber slovenske obrambe Boštjan Cesar.

Ker bo zagotovo šlo za trd obračun, bo treba izkoristiti vsako ponujeno priložnost. Eden tistih, ki imajo te sposobnosti, je tudi Zlatan Ljubijankić. Ali bo nekdanji napadalec Domžal in zdajšnji Genta dobil priložnost na tekmi, je še neznanka. Kek namreč skriva svoje zamisli, čeprav ga je po prvi tekmi javno pohvalil, nad njegovim "tekmecem" za začetno enajsterico Zlatkom Dedićem pa ni bil tako navdušen. V vsakem primeru pa je "Zlajo" optimist.

"Ogledali smo si tekmo ZDA proti Angliji. Gre za dobro ekipo, fizično močno. Ampak tudi mi smo dobri, mislim, da če malo izboljšamo svojo igro in če bo koncentracija na najvišji ravni, potem so tudi Američani premagljivi," je dejal Ljubijankić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.